Începutul sfârşitului pentru baronul Fenechiu?

2012 se dovedeşte a fi un an crâncen pentru principalul sponsor al liberalilor ieşeni şi nu numai. E vorba de deputatul şi omul de afaceri Relu Fenechiu. Procurorii DNA au finalizat, recent, o operaţiune dificilă din celebrul dosar penal „Transformatorul” care ar putea conduce la ceea ce s-ar putea numi începutul sfârşitului pentru cel poreclit „(i)eminenţa cenuşie” a liberalilor.

Relu Fenechiu

Relu Fenechiu

Sechestru pe o bună parte din averea lui Fenechiu în vederea recuperării unui prejudiciu de 3 milioane de euro. Deși a fost emisă pe data de 28 noiembrie 2011, ordonanța de instituire a sechestrului asigurator a ajuns la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi pe 28 decembrie 2011, procedura legală fiind finalizată zilele trecute. Potrivit documentelor oficiale aflate în posesia anchetatorilor anticorupţie dar şi a funcţionarilor OCPI, s-a procedat la sechestrarea unei vile luxoase aparţinând lui Relu Fenechiu, situată pe Aleea Teilor nr.1 din Iași, un teren de 2000 de metri pătrați în Bucium, precum și un BMW X6 evaluat la cca 60.000 de euro. Au mai fost puse sub sechestru o vilă impunătoare a lui Lucian Fenechiu, fratele lui Relu, de pe aceeaşi stradă (Aleea Teilor nr.4) și o vilă a complicelui Mihai Bogdan Damian, fost director la Fene Grup SA, amplasată pe Aleea Pinilor nr.2.  Imobilele sechestrate de procurorii DNA sunt construite în cartierul ieșean „I.C. Brătianu”, din Bucium.

Complicii penali din afacerea „Transformatorul”

În dosarul „Transformatorul” sunt cercetați penal administratori și asociați din firmele lui Fenechiu implicate în afacere: SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL, SC Euro Plus SRL și SC Tehnorom SRL. Complicii baronului PNL Iaşi sunt Lucian Fenechiu, Alexandru Nagy Szekely, director în aceste firme și Mihai Bogdan Damian, asociat. În dreptul celor menţionaţi se află acuzațiile grave de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, dare şi luare de mită. Conform actului de urmărire penală aparţinând DNA, „în perioada 2001 – 2005, Relu Fenechiu a vândut prin intermediul firmelor sale zeci de transformatoare și întrerupătoare către Societatea Electrica Moldova SA, în valoare de 7.624.301 lei şi a încasat, din contracte de prestări servicii, alți 699.413 lei, adică aproximativ 8,3 milioane lei (2 milioane de euro). Din aceste echipamente, cei de la Electrica au folosit doar bunuri în valoare de 79.586 lei (1%), restul produselor rămânând pe stoc. Astfel, baronul ieşean, în calitatea sa de asociat/administrator al firmelor La Rocca SA, Fene Grup SA, Tehnorom SRL a sprijinit în mod repetat activitatea infracțională a învinuiților Turbatu Ion, Mărghidan Ion, Andronache Petru – directori în cadrul SISEE Electrica Moldova SA în perioada 2001 – 2005, participând la derularea de proceduri de achiziție publică cu caracter fictiv, în urma cărora firmele au fost favorizate, obținând încheierea tranzacțiilor cu componente ale sistemului energetic”, arată procurorii în ordonanța de începere a urmăririi penale.

Adomniţei, folosit pe post de mână moartă  

Produsele vândute de Fenechiu către Electrica erau vechi și aveau o proveniență dubioasă, majoritatea componentelor fiind achiziţionate de la un țigan din comuna Grajduri, pe nume Dragoș Stănescu, patronul firmei DM Grup SRL și unul din liderii comunității țigănești din judeţul Iași.  Dragoş Stănescu n-a avut niciodată acte de proveniență pentru fierul vechi cu care l-a aprovizionat pe baronul liberal Fenechiu. Transformatoarele care au ajuns la Electrica, prin intermediul țiganilor, proveneau de la societățile Tepro SA, Celhart Donaris SA, Siderca SA şi Famos SA Suceava . La final, pentru a da o aparență de legalitate acestei afaceri dubioase, Relu Fenechiu a folosit, pe post de mână moartă, firmele pupilului său, Cristian Adomniței, pe care avea să-l numească apoi ministru al Educației.
Ăştia, stimaţi alegători, vor fi candidaţii noştri liberali – sau USL – la alegerile viitoare!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *