Blogosfera politică a dat faliment la Iași

LA PLĂCINTA FACEBOOK ÎNAINTE, LA BLOG ÎNAPOI

Blogul personal sau un domeniu de internet cu propriul nume ar trebui să reprezinte cartea de vizită online a unui om politic ● Mulți și-au abandonat acest tip de identitate, preferând să se mute pe rețelele de socializare, în speță Facebook ● O astfel de mutație denotă și superficialitate, și lăcomie după raiting ● Blogosfera politică a devenit pentru cei mai mulți proprietari un peisaj cu domenii părăsite sau inactive ● Mirajul Facebook-ului a pus stăpânire pe omul politic, fără a lua în calcul riscul unei identități diluate și lipsită de credibilitate

Mediul online a devenit în ultimii ani un adevărat ring virtual pentru actorii politici locali sau naționali. Într-o primă etapă, politicienii au preferat site-urile personale sau blogurile pentru a transmite mesaje către electorat. Astfel se face că, indiferent de vârstă sau poziția ocupată în administrație, oricine avea un interes politic în viitor și-a făcut la un moment dat o pagină pe internet. Revoluția Facebook a schimbat și optica celor implicați în viața politică. Foarte mulți au renunțat total sau parțial la domeniile de pe internet și la bloguri în favoarea social media. Puțini mai sunt acum cei care aleg blogul pentru transmite mesaje electoratului. Se poate spune că blogosfera politică a dat faliment la Iași.

 

I-a scăzut apetitul de 25 de ori

Un politician care a preferat mulți ani comunicarea prin intermediul blogului personal, http://dancarlan.blogspot.ro, este fostul prefect de Iași, Dan Cârlan. Acesta a început să scrie texte pe un blog personal încă din 2007, iar un an mai târziu, în 2008, ajunsese să posteze peste 100 de texte pe an. Treptat, numărul textelor s-a diminuat, ajungând ca în 2014, ultimul an de activitate pe blog, Dan Cârlan să posteze doar patru mesaje. În schimb, pe profilul personal de Facebook, unde are 4.019 prieteni, Dan Cârlan scrie în continuare destul de mult și de des.  Cea mai recentă postare, din 1 iulie, face referire la ordonanța de urgență prin care Guvernul a clarificat modul în care se poate vota pentru desemnarea președinților/vicepreședinților de consilii județene și a viceprimarilor.

04-05_blog Carlan

 

 

 

 

 

 

 

 

Un pioner online consecvent

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan este un politician care utilizează din plin toate mijloacele de comunicare online, fiind printre primii social-democrați ieșeni care a deținut un blog. În prezent, Cătălin Ivan deține un site atractiv, www.catalinivan.ro, unde sunt postate informații recente din activitatea sa de la Parlamentul European, o minigalerie foto, precum și câteva informații personale. Mult mai consistentă este comunicarea europarlamentarului Cătălin Ivan pe pagina oficială de Facebook, care se bucură de 20.036 de aprecieri. El postează zilnic texte privind activitatea sa politică, precum și link-uri către emisuni TV sau articole din ziare naționale și internaționale.

04-05_blog Ivan

 

 

 

 

 

 

 

Și-a pus magnet la blog

Președintele ALDE Iași Varujan Vosganian deține un blog din 2009 www.vosganian.ro. Apetitul pentru scriitură se observă la liderul ALDE prin faptul că, în continuare, publică aproape zilnic texte referitoare la evenimente politice locale, naționale sau chiar internaționale pe blog. Postările senatorului Varujan Vosganian sunt comentate mai mereu, de la trei la peste 100 de comentarii, ceea ce demonstrează că are cititori fideli. Chiar dacă scrie aproape zilnic pe blogul personal, Varujan Vosganian este extrem de activ și pe Facebook. Pe profilul personal, ajuns la 4.999 de pieteni, liderul ALDE postează și răspunde la comentarii zilnic. Mesajele sale sunt de cele mai multe ori aceleași ca și pe blog. La o căutare pe Facebook găsești patru pagini cu numele senatorului Varujan Vosganian, însă numai pe una dintre acestea, cu  521 de aprecieri, sunt postări recente, din iulie 2016. Pagina cu cele mai multe aprecieri, peste 10.000, nu mai este utilizată de către liberal din august 2014.

04-05_blog Vosganian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oprea are orchestră online

Un politician ieșean care utilizează aproape toate instrumentele de comunicare on-line este co-președintele PNL Iași, Dumitru Oprea. Acesta are un site personal, www.dumitruoprea.ro, un blog, blog.dumitruoprea.ro, fiind activ și pe Facebook, atât pe profilul personal, cât și pe pagina oficială. Pe blogul personal, senatorul Dumitru Oprea nu a mai postat din mai 2016. Pe site, cele mai noi informații fac referire la activitatea politică din Senat, cel mai recent text fiind din iunie 2016. Ca și în cazul altor politicieni, mai utilizate sunt instrumentele Facebook, profilul personal, unde postările sunt aproape zilnice, însă de multe ori sunt doar peisaje sau flori. Pe pagina oficială de Facebook cel mai recent mesaj este din 5 iulie, postarea conținând o poză de gup în care Oprea precizează că apare alături de „Excelența Sa, Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, reprezentanții Comisiei Fulbright din România, foști si actuali rectori, miniștri, cu toții bursieri Fulbright”.

04-05_blog Oprea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Costel l-a părăsit pe Alexe

Jumătatea mai tânără de la vârful PNL Iași, deputatul Costel Alexe, deține un site, www.costelalexe.ro, care este nefinalizat și lipsit de informații actuale. La fel ca mulți politicienii tineri (31 ani), deputatul Costel Alexe preferă plaforma de socializarea Facebook pentru a comunica. Aici deține o pagină oficială, cu 4.244 de aprecieri, unde postează aproape zilnic. Cel mai recent mesaj este din 4 iulie. ”Se împlinesc 240 de ani de la momentul Declarației de independență a SUA. Poporul american este, ca în fiecare 4 iulie, în sărbătoare. Orice națiune are de învățat din curajul, libertatea și unitatea acestora, valori care îi definesc pe americani. La mulți ani, America!”, scrie Costel Alexe.

04-05_blog Alexe

 

 

 

 

 

 

 

Doamna senator dă rar pe-acasă

Un alt parlamentar liberal care încă utilizează blogul personal este Mihaela Popa. Senatoarea deține din 2012 un blog, popamihaela.blogspot.ro,  unde scrie diferite mesaje, însă în ultimii ani din ce în ce mai rar. De exemplu, în 2016, senatoarea PNL are doar patru postări. Cea mai recentă este din martie și face referire la un proiect PNL intitulat  Agenda Femeii din România, ”un document suport, care va sta la baza politicilor publice dezvoltate de PNL în privința egalității de gen și a îmbunătățirii nivelului de trai al femeilor”. Dacă în primii ani în blogosferă, Mihaela Popa scria peste 60 de texte pe an, treptat numărul acestora s-a diminat, fiind evidentă mutarea spre rețeaua de socializare Facebook. Aici, observăm că postările pe pagina sa oficială, care se bucură de peste 3.000 de aprecieri, sunt mult mai frecvente. Mihaela Popa postează o fotografie, link sau text de 2-3 ori pe săptămână. Cea mai recentă este din 2 iulie, un link către o emisiune Tv la care a participat.

04-05_blog Mihaela Popa

 

 

 

 

 

 

Îi place să fie paralel

Un politician tânăr care utilizează în paralel atât blogul personal, cât și instrumentele Facebook, profil personal și pagină oficială, este consilierul județean PNL Mariu Dangă, fost viceprimar al municipiului Iași. Cel mai recent text al liberalului de pe blogul personal, marius.danga.ro/index.php/category/blog/ este publicat pe 5 iulie și critică decizia primarului Mihai Chirica de a împrumuta bani de la BERD pentru achiziția de autobuze noi, motivând că există posibilitatea accesării de fonduri europene. Marius Dangă postează zilnic atât fotografii personale, cât și probleme politice locale și naționale, atât pe profilul personal de Facebook, unde înregistrează 4.083 de prieteni, cât și pe pagina oficială, cu peste 2.400 de aprecieri. Frecvența postărilor de pe rețeaua de socializare arată clar preferința liberalului pentru această modalitate de comunicare în detrimentului blogului personal.

Blog în libertate, proprietarul arestat

Fostul lider PNL Iași, Relu Fenehiu a fost printre primii politicieni din Iași care au apelat la comunicarea prin intermediul blogului personal. Acesta a început să scrie texte generoase ca dimensiuni pe www.fenechiu.ro/blog/ încă din septembrie 2008. Interesant este că Fenechiu a continuat să publice texte pe blogul personal chiar și după momentul încarcerării sale, din ianuarie 2014. După ce a fost condamnat la închisoare în dosarul Transformatorul, Fenechiu a mai scris, de după gratii, șapte texte. Printre acestea se numără și celebrul mesaj  transmis cu prilejul inaugurării pistei aeroportului ieșean, mesaj transmis chiar de către directorul aeroportului, Marius Bodea. Ultima postare a fostului lider liberal, în prezent încarcerat în penitenciarul din Vaslui, este din ianuarie 2015 și se referă la ” Criza francului elvețian”. ”Criza francului elveţian riscă, practic, să falimenteze zeci de mii de familii din România. Este o problemă socială gravă, de mare amploare, care nu poate sub nicio formă să fie imputată celor care au accesat creditele(…) Astfel, consider că statul ar trebui să preia iniţiativa în rezolvarea acestei probleme, prin propunerea unei soluţii în care toate părţile să îşi asume responsabilitatea”, scria Fenechiu în urmă cu un an și jumătate.

Maricel Popa e politician de-o lună

Noul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, este printre puținii lideri social-democrați care au un site, www.maricelpopa.ro/. Informațiile sunt actualizate, toate textele fiind însoțite de fotografii. Cea mai recentă postare este din 26 iunie 2016, de la manifestările prilejuite de Ziua Drapelului Național. În schimb, social-democratul Maricel Popa nu deține nici profil personal pe Facebook, nici pagină oficială pe rețeaua de socializare.

5 ani de la părăsirea blogului

Și fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Victorel Lupu, a cochetat o perioadă cu scrisul pe blog. Acesta a publicat câteva texte pe victorellupu.blogspot.ro/ pe parcursul anului 2011, după care a abandonat această formă de comunicare. Liderul PSD Iași Victorel Lupu nu are pagină oficială pe rețeaua de socializare Facebook.

N-a sedus pe nimeni  și l-a abandonat

Un alt fost prefect al Iașului care a utilizat o scurtă perioadă blogul personal www.blog.tomaseschi.ro/ este Dragomir Tomașeschi. Acesta a început să scrie în spațiul virtual în noiembrie 2014, dar a renunțat repede la această activitate. Prin cea mai recentă postare, din mai 2015, fostul prefect cere demisia fostului primar Gheorghe Nichita.

04-05_blog Tomaseschi

 

 

 

 

 

 

 

Blog de campanie

Și deputatul PMP Petru Movilă are un site personal, www.movilapetru.ro/. Activ în special în campania electorală, Movilă încearcă să transmită în special mesaje legate de activitatea de parlamentar, proiectele pe care le susține și se implică sau date statistice despre colegiul pe care îl reprezointă în Parlament. Ultimele postări datează din luna mai a acestui an, în plină campanie electorală. În paralel, deputatul Petru Movilă este activ și pe Facebook, unde deține atât un profil personal, cât și o pagina oficială.

04-05_blog Movila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exod în masă pe rețeaua Facebook

Indiferent de activitatea de pe un blog sau un site propriu, aproape toți politicienii sunt prezenți pe Facebook. În multe cazuri, în special în campania electorală, candidații au avut la dispoziție echipe întregi care au ajutat la promovarea mesajelor și atragerea a mii sau zeci de mii de like-uri. Mii de like-uri au și Andrei Postolache, proaspăt ales consilier local independent, Anca Preda, fost consilier local, dar și deputații Viorel Blăjuț și Camelia Bogdănici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *