Iobăgeală la uşa unui şmen agricol

Bătuţi de soare şi rupţi de muncă, ţăranii din judeţ mai au de dus o povară în spate: pe Paul Kmen, şefuleţul liberal de la APIA, instituţie nou-nouţă, cu termopane până şi la frigidere, cu aer condiţionat, secretare sexy cu buzele ţuguiate brusc la uzul cuvântului „şmen” şi cu hârdaie de slănină şi cefe groase îmbrăcate în salopetele unei firme de ciumeţi – KOL, postate la intrare ca să-i apere liniştea lui Kmen.

Paul Kmen

Paul Kmen

În urmă cu câteva zile, crescătorii de animale din judeţ şi-au lăsat cornutele nemulse şi au venit cu căruţele sau chiar pe jos de prin satele lor, cu noaptea în cap pentru a-şi ridica subvenţiile subţiate. În loc de subvenţii, aceştia au fost bătuţi şi îmbrânciţi ca nişte animale de gorilele lui Kmen. După ce i-au împins ca pe nişte saci de cartofi, gorilele, mare parte dintre ei ţărăneţi fugiţi de la coada vacii, s-au retras la aer condiţionat aruncându-le oamenilor în faţă cu dispreţ, remarci de genul: „Ia închideţi, oi!, uşa şî vorghiţi sînguri, oi”.

Şmen şi vrejul de fasole

„De ieri seara stau aici. Am stat şi azi-noapte. Nu ni s-o făcut actele la timp şi acu’ suntem ţinuţi ca vitele la uşă, înjuraţi şi îmbrânciţi”, au spus fermierii. În timp ce aceştia erau umiliţi la uşa instituţiei, Paul Şmen, din fotoliul său de piele, încerca să se disculpe.

„Probabil că or fi fost îmbrânceli da nu ştiu de ce au venit atât de târziu. Noi am făcut apel în repetate rânduri să vină. Nu au venit la timp ci au preferat să se bulucească azi. Am chemat o firmă de pază ca să se ocupe de ei”, a spus Şmen.

Asupra situaţiei de la APIA s-au sesizat şi unii parlamentari, printre care Luminiţa Iordache care i-a cerut demisia lui Şmen şi a solicitat prefectului să intervină la Ministerul Agriculturii pentru a se lua măsuri.

„Angajaţii acestei agenţii au dovedit totală lipsă de respect faţă de cetăţeni, umilindu-i fără să ţină cont că din banii acestor contribuabili îşi iau salariile.  Sute de oameni au stat la un rând imens, călcându-se în picioare, pe când alţii erau băgaţi în instituţie pe uşa din dos. Funcţionarii, împreună cu cei care conduc APIA Iaşi, sfidează nu numai bunul simţ, dar şi lipsa de respect faţă de omul simplu de la ţară, care  de multe ori nu are de cine să fie aparat. Nesimţirea, proasta organizare, trebuie să dispară din instituţiile publice iar acei funcţionari certaţi cu meseria ce singuri şi-au ales-o, să-şi caute alte locuri de muncă, poate chiar la sapă, ca sa vadă şi ei cum se câştigă pâinea cu sudoare. În consecinţă, cer imediat demisia directorului Paul Kmen iar domnului prefect îi cer să înştiinţeze Ministerul Agriculturii, chiar personal pe domnul ministru Valeriu Tabară, pentru a restabili la Iaşi ordinea şi respectul faţă de cetăţeni”, a spus Iordache cu aplomb proletar, nimic mai mult decât un alt şmen …electoral.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *