Ionel Onofraş şi senzualitatea unei fotografii… lucrate

„Dragostea este aproape verticală. Uneori ia forma produsului său, alteori este sub formă de cruce. O cruce a cărei simetrie ne străduim să o distorsionăm tot restul vieţii…”

… este doar un gând al artistului fotograf Ionel Onofraş. Ieşeanul care a reuşit să ne uimească la ultima sa expoziţie, organizată la cafeneaua „Phoenix”, din Piaţa Unirii nr. 2. El, sincer vă spunem!, a reuşit, cel mai bine în ultimul timp, să demonstreze că fotografie poate fi ridicată la rang de artă.

Prima sa iubire a fost, însă, pictura, de-a lungul timpului, descoperind, totuşi, că prin fotografie îşi poate exprima mult mai bine simţul artistic:

“Nu mai ştiu de când am început să iubesc fotografia, pentru că am început să cochetez cu ea acum mulţi ani. Pictam la început, după care am făcut o pauză , de-mi s-a părut un secol. Valurile vieţii, facultatea, job-urile, m-au abătut de la calea mea, însă în 2008 mi-am redescoperit pasiunea pentru fotografie”, ne spune Ionel Onofraş.

Pasiunea pentru fotografie şi acel neastâmpăr artistic pentru eternul „cherchez la femme” i-au adus, cu câţiva ani în urmă, recunoaşterea.

“În 2009 am luat un premiul naţional pentru un porter, în 2010 aveam expoziţii în întreaga ţară, iar în 2011, mi-am finalizat primul proiect intitulat Distorsiuni. Fiind un fotograf de portrete şi nuduri, mi-a fost puţin dificil pentru că oamenii sunt destul de reticenţi. Dar, pentru  a face această meserie îţi trebuie o anumită cultură şi educaţie”, ne spune artistul ieşean.

În căutarea perfecţiunii feminine

Ionel Onofraş mărturiseşte că a învăţat să cunoască astfel mult mai bine oamenii şi să îi vadă cu alţi ochi, să le simtă trăirile. Nudurile şi frumuseţea feminină sunt căutările sale artistice cele mai des abordate. Iar, pentru a le putea exprima artistul spune că cel mai important lucru este comunicarea cu modelul ales:

“Da, cea mai importantă este comunicarea şi, dacă ştii cum să o faci, lucrezi extrem de bine cu modelul tău. Cred că toate femeile sunt frumoase, doar că trebuie ca

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}

cel ce o priveşte să aibă ochi. În Distorsiuni am încercat să arăt şi frumuseţea feminină: atât cea fizică, cât şi cea interioară”.

Natura şi bogăţia etnografică se clasează pe locul doi în topul preferinţelor artistului. Surprinzător, Ionel Onofraş spune că “orice persoană care îndrăgeste frumosul poate imortaliza un moment din natură, însă există o diferenţă între peisajul făcut din dragoste faţă de natură şi cel făcut din dragoste pentru artă, nefiind suficient faptul că iubeşti frumosul”.

Şi, pentru a demonstra că dragostea şi natura au împreună un rol important în crearea frumosului, ieşeanul nostru ne pregăteşte o nouă surpriză, pe această temă, în viitorul cât mai apropiat.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *