Iulian Dascălu a făcut terci trei mall-uri, dintr-o lovitură

Dacă la Moldova Mall şi la Hala Centrală proprietarii n-au găsit încă alternative viabile, toată lumea se întreabă cum va salva Iulian Dascălu mall-ul din Tudor Vladimirescu pe care tot el, cu Palas, l-a sufocat

Omul de afaceri Iulian Dascălu ar putea fi numit un adevărat maestru. Spunem asta pentru că Dascălu a reuşit să îngenuncheze nu mai puţin de trei mall-uri dintr-o singură lovitură. Din păcate, unul dintre ele, care e şi cel mai puţin afectat, este al lui. E greu de crezut că nu ar fi prevăzut Dascălu acest aspect. Dar să vă detaliem. Construirea proiectului Palas şi punerea lui în funcţiune a închis totodată porţile celorlalte centre comerciale din Iaşi. Asta chiar dacă două dintre ele, cu vechime în branşă, se află fix în buricul târgului. Vorbim despre Moldova Mall şi Hala Centrală. Ambele centre comerciale fluieră a pagubă după muşterii.

Linişte mormântală
De la Hala Centrală, comercianţii şi-au strâns lucrurile în urmă cu un an când complexul a intrat în renovare. Mai bine de jumătate din clădire este goală. Majoritatea standurilor îşi pot număra clienţii pe degetele de la o mână. Şi asta fără să exagerăm. Singurele care mai fac vânzare cât de cât sunt un fast food de la parter şi Carrefour Market unde localnicii din apropiere îşi fac cumpărăturile. În rest, tragi cu praştia. La etajul unu au mai rămas doar câteva standuri unde poţi număra cu uşurinţă puţinele produse de pe rafturi. La etajul al doilea, clienţii au plecat fără să privească în urmă lăsând locul unei firme care a amenajat un loc de distracţii pentru copii. Nici aici nu e mare forfotă. Ba din contră. Doi copii priveau fără să creadă că tot locul de joacă e doar al lor. Nici parcarea din spate nu mai este plină cum era în trecut. Acum parchează liniştiţi cei care au treabă pe la finanţe sau la piaţă. Asta în ciuda eforturilor managerilor centrului comercial. Nici măcar închirierea gratuită pe o perioadă de şase luni a spaţiilor la Hala Centrală nu a reuşit să atragă clienţi.

Bani din parcare
La câţiva paşi de Hala Centrală, alt centru comercial a devenit un veritabil muzeu. Vorbim despre Moldova Mall, centru cumpărat recent de omul de afaceri bucureştean, Gheorghe Iaciu. Şi aici situaţia este alarmantă. Mai funcţionează doar două etaje. Restul e închis. Clienţi de renume precum Media Galaxy au plecat cu ani în urmă. Doar o bancă şi o pizzerie ce mai atrag clienţi. Căutare mai au şi puţinele cafenele care încă nu şi-au închis porţile. În lipsă de clienţi şi chiriaşi, Moldova Mall a găsit totuşi o resursă mică de bani. Parcarea. Fiind zonă centrală, parcarea e la mare căutare. Aşa că şi tariful este pe măsură, respectiv 5 lei ora. Asta am putea spune că e singura sursă de venit mai sigură pentru Moldova Mall. De altfel, noul proprietar a analizat piaţa ieşeană şi a concluzionat rapid: Moldova Mall va avea o destinaţie mixtă, retail şi birouri. Culmea, exact ca la Palas. Acum totul depinde de valoarea chiriei.

A picat şi Iulius
Nici în Tudor Vladimirescu lucrurile nu stau aşa cum a estimat Dascălu. Mall-ul pe care îl deţine acolo, primul de altfel construit de omul de afaceri ieşean, are şi el probleme. Poşta a plecat. La parter au mai rămas Carrefour, restaurantele şi clubul de la demisol printre singurii clienţi notabili. La etajul unu, vreo două magazine de firmă, două cafenele şi cam asta-i, nene. Şi, să nu uităm, canapelele mai atrag şi ele câţiva clienţi. Pentru relaxare desigur. Ultimul etaj e ţinut în viaţă de food court şi de cinema. Dar dacă Dascălu deschide sălile de cinema din Palas, aşa cum ar fi şi normal, se alege praful şi de acest al doilea etaj la Iulius. E drept, Dascălu a încercat un soi de resuscitare. A adus Serviciul de Evidenţă a Populaţiei cu o chirie modică. Spera ca cei care vin să-şi facă act de identitate să fie şi potenţiali clienţi. Mai mulţi gură-cască decât clienţi. Poate acum în vară când vin ieşenii în ţară să-şi facă acte să se mai mişte ceva. Dar vorbim doar de o lună. Zvonuri au mai fost: cum că Dascălu ar vinde Iulius cu totul sau că ar închiria un etaj întreg către Ikea. Asta ar fi fost într-adevăr o mare lovitură. Deocamdată, totul a fost pură speculaţie. Oricum, Dascălu trebuie să “coacă” ceva rapid la Iulius, că altfel e moarte sigură, lentă şi în chinuri.

2 comentarii

Lasa comentariu
  1. Georgica

    Posta n-a plecat de la Iulius Mall, s-a mutat mai la parter, langa usa laterala de intrare /iesire. Mai documentati-va, uaaaaaaaaaaaaai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *