Jurnalul lui Holban, un director barosan

De vreo zece ani, scriitorul şi dramaturgul Ioan Holban trage sforile în calitate de director al Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul. Săptămânal, mii de copii vin acolo şi se tăvălesc de râs când văd munca lui Holban, fapt ce-i creează acestuia nevoia de a se confesa propriului jurnal.

– A început să mă cam enerveze noul cuplu care s-a format prin culisele teatrului, între Pinocchio şi Baronul Munchausen. Ăla micu’ îşi bagă nasul peste tot, şi chiar că are ce băga, trebuie să recunosc. În schimb, baronul, adevărată vulpe bătrână, îl trimite să adulmece peste tot, mai ales pe la contabilitate. Într-o zi, fetele de acolo au crezut că nasul lui Pinocchio e o coadă de mătură şi au încercat să scuture cu el pânzele de păianjen de pe statele de salarii cocoţate pe fişete. Noroc că a venit vrăjitoarea şefă care le-a arătat diferenţa între nasul lui Pinocchio şi o adevărată coadă de mătură care cosumă doar patru litri de argint viu la suta de kilometri, are doi cilindri, faruri de ceaţă şi senzori de descântece.

– A venit săptămâna trecută la mine un tânăr dramaturg care mi-a expus câteva idei promiţătoare. De pildă, ar vrea să monteze la Luceafărul un musical care să se numească “Capra cu trei diezi”. De obicei, îmi plac experimentele avangardiste, aşa că l-am rugat să-mi trimită textul cât mai repede. Băiatul fiind din Huşi, l-am sfătuit să introducă materialul într-o sticlă, eu urmând s-o găsesc naufragiată la uşa biroului meu. Adevărul e că-mi plac chestiile astea de regie, de suspans bine calculat, care mă fac să mă simt şi eu om de teatru, la naiba!

– Ieri am amendat-o pe fetiţa cu chibrituri, după ce am prins-o fumând chiar cu pompierul de serviciu. Acesta, om bătrân, şi-a cerut scuze spăşit, spunându-mi că n-a crezut că va ajunge vreodată pe post de urs păcălit de vulpe şi să se reapuce de fumat doar pentru că o puştoaică i-a zâmbit prin geamul gheretei.

– Actele de indisciplină se înmulţesc în cadrul trupei. Contabilul mi-a raportat că Cenuşăreasa a subtilizat bani din casierie şi s-a dus în mall de unde şi-a cumpărat şapte cutii de pantofi, toţi desperecheaţi. Apoi, Vrăjitorul din Oz a făcut un număr de iluzionism şi l-a lăsat pe Quasimodo fără cocoaşă, iar Prâslea cel voinic şi-a amanetat merele de aur pentru a-i cumpăra Ilenei Cosânzeana un smartfone de fiţe. Mai mult, împărăteasa cea rea din Albă ca Zăpada a postat pe Facebook o poză cu comentariul „Selfie, selfie, cine-i cea mai frumoasă de pe net?” Păi, cu aşa specimene, să nu simt că mi se urcă cei şapte pitici pe creier?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *