Laviniu Lăcustă, un sindicalist care luptă cu creta-n mână pentru drepturile profesorilor

Deşi numele îl recomandă mai degrabă pentru o paşnică activitate de entomolog, Laviniu Lăcustă este ditamai liderul de sindicat al profesorilor din învăţământul preuniversitar ieşean. Negocieri dure cu Guvernul, pumni bătuţi în masă, chemări prin portavoce la lupta sindicală, toate astea fac parte din programul unei zile obişnuite a domnului Lăcustă. Dacă e chiar aşa, vom afla din paginile jurnalului său personal.

– Mă bucur că avem un profesor drept premier interimar. Acum ar fi momentul să-l prindem la birou şi să ne semneze nişte măriri de salariu, pe lângă cele 15% promise de la 1 decembrie. Dacă tot vorbim de sărbători naţionale, să ne mai facă o mărire şi de 24 ianuarie, Ziua Unirii. Ia să-i trimit repede o revendicare, cât mai e omul pe la birou şi are parafa prim ministrului pe mână.

– Ieri m-am întâlnit cu nişte elevi într-un club. De fapt, i-am spionat de la câteva mese distanţă. Când am văzut că băieţii încep să consume băuturi alcoolice, am decis să le stric distracţia. Aşa că m-am dus la masa lor şi i-am întrebat dacă ştiu cum să procedeze în caz de incendiu. Puştii nu s-au panicat deloc. Dimpotrivă, au desfăcut repede două beri şi mi-au arătat imediat cum se stinge o ţigară cu spuma de la Golden Brau. I-am felicitat că nu au folosit whisky sau, cine ştie, vreo sticlă de absint, că îi pârleam de nu se vedeau.

– Activitatea mea de profesor devine tot mai rutinieră. Încep să regret că sunt lider de sindicat într-un judeţ cu performanţe educaţionale pe bandă. N-am de cine să mă leg, ce să critic, ce să mârâi pe la colţuri. Ce să le spui directorilor de şcoală care scot anual o grămadă de elevi de nota 10 la Bac? Ei, dacă am fi avut şi noi un Caracal prin judeţ, alta era treaba.

–  Atent la jocurile de cuvinte, am observat zilele trecute că denumirea organizaţiei sindicale pe care o conduc, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar are un acronim cu tentă frivolă, USLIP. Evident, când vezi USLIP, gândul te duce imediat la obiectul de vestimentaţie atât de expus privirilor pe plajele de pretutindeni. Păi, dacă vrea cineva să mă dea afară, cum strigă? Jos USLIPUL? Vai de mine, ce şi-ar imagina lumea? Nu-i aşa că imediat aş fi vizualizat lipsit de atât de necesara protecţie intimă a slipului? Trebuie să mă gândesc neapărat la o nouă denumire care să emane seriozitate şi respect. Nu de alta, dar vine iarna grea şi noi rămânem cu slipul, în timp ce alte categorii profesionale îşi pun pielea la adăpostul cojoacelor doldora de măriri salariale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *