Maestrul Gâdei merita mai mult respect

Întâmplarea face să-l ştiu pe maestrul Valeriu Gâdei încă de pe vremea lui Ceauşescu, parcă prin 1987 sau 1988. Nu mai ştiu exact… Eram student şi tocmai luasem premiul 1 pe ţară la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti, secţiunea chitară clasică. Şi mă sună de la Casa Studenţilor, doamna Stela Dobriban: „Florine, vezi că mâine e un spectacol susţinut de corul <Animus>, la Filarmonică. Pentru pauze aveam un pianist care trebuia să susţină un recital, dar nu mai poate veni, că e răcit bocnă. Ce zici, te bagi?” „Sigur, cum să nu?!”, i-am răspuns. Şi m-am dus… Aşa l-am cunoscut pe Vali Gâdei, el fiind dirijorul şi sufletul corului. Spectacolul a fost unul reuşit şi, mă credeţi sau nu, sala a fost plină! Ulterior, de-a lungul anilor, am mai fost la spectacole de-ale corului <Animus>, îndeosebi la cele de Crăciun. Pe bune, e greu de descris în cuvinte ce puteai simţi la un recital susţinut de corul din Iaşi. Ideea e că la auzul veştilor că maestrul Gâdei şi <Animus> mai luau câte un premiu de prestigiu pe la vreun festival internaţional, nu m-am mirat deloc.
***
De-aia nu mi-a venit să cred ochilor când am citit ştirea că Beatrice Rancea, directoarea de la Opera Iaşi, a desfiinţat corul <Animus> şi l-a dat afară pe Valeriu Gâdei. O fi având ea nişte argumente de ordin administrativ, dar mi se pare o mare măgărie ce a făcut directoarea de la Operă cu acest om care toată viaţa lui, de când îl ştiu, a avut o singură preocupare: muzica. În fine, asta-i viaţa…
***
Iată că trecu şi momentul Unirii Mici, de la 24 ianuarie. De astă dată, Băsescu nu a mai venit. Bine însă că i-am văzut în Piaţa Unirii pe Lolek şi Bolek, la o baie de mulţime. Dacă nu v-aţi dumirit la cine mă refer, o să vă spun că de Ponta şi Antonescu era vorba. Visau ei la o acţiune de mare succes electoral, dar am aşa un vag presentiment că lucrurile au ieşit mult sub aşteptările lor. Or fi visând ei la cai verzi pe pereţi, dar tare mi-e că la alegerile viitoare or s-o mai ia o dată în bot. Lumea nu-i mai vrea, dar ei încă se mai amăgesc cu gândul că dacă pică Băse, gata, vin ei! Eu zic că Băse nu pică…
***
Mai aflu de la un şofer de la Palatul Victoria din Capitală că, deşi a anunţat Boc alegeri comasate pentru luna octombrie a acestui an, se discută deja organizarea alegerilor locale pentru luna iunie, la termen. Asta înseamnă că se va reveni la formula clasică: alegeri locale, la o dată anume şi legislative la o altă dată, probabil în noiembrie.
***
M-am bucurat foarte tare la auzul veştii că Iulian Chifu a fost la un moment dat în cărţi pentru ocuparea postului de ministru la Externe, în locul lui Theodor Baconschi. Chifu e un ieşean foarte capabil şi extrem de bine documentat pe tot ce înseamnă prevenirea conflictelor. În particular, cunoscându-l tot din studenţie, vă pot spune că e un mare patriot, calitate pe cale de dispariţie la politicienii noştri de azi. Aflu că, în cele din urmă, portofoliul Externelor va fi preluat de Diaconescu, de la UNPR, semn că Boc i-a rămas dator generalului Oprea. Poate că e mai bine aşa pentru Chifu. Decât ministru de Externe pentru câteva luni, mai bine consilier prezidenţial la Cotroceni…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *