Milionarul Iulian Dascălu, OMUL ANULUI

Milionarul Iulian Dascălu a fost validat în acest an ca ieşeanul cu cea mai mare avere, conform unor topuri realizate la nivel naţional. Anul 2015 este pentru Iulian Dascălu şi anul în care a demarat un nou proiect ambiţios. Dascălu va realiza o investiţie privată, după modelul Palas, la Timişoara. Finanţarea necesară acestui obiectiv este estimată la 220 milioane de euro.

iulian dascaluCel mai bogat ieșean
Se poate spune că Iulian Dascălu este pentru Iaşi, ce este Ion Ţiriac pentru România, o persoană discretă din punct de vedere al aparaţiilor publice, dar o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi români. Conform ultimei evaluări prezentate de revista Capital, Iulian Dascălu are o avere totală 430 – 450 milioane de euro şi este plasat pe locul cinci, la nivel național.

A dat lovitura cu Palas
Iulian Dascălu este poate şi cel mai cunoscut ieşean la nivel naţional. Pentru locuitorii din capitala Moldovei, el este cel care a adus la Iaşi o altă gândire în ceea ce priveşte comerţul. Iulius Mall şi apoi complexul Palas au devenit principalele centre de recreere/cumpărături ale ieșenilor și nu numai. Zilnic, dar în special la sfârșit de săptămână, la Palas se pot observa zeci de mașini cu numere de înmatriculare din toate județele Moldovei. ”Am plecat la drum în lumea afacerilor la începutul anilor ’90, când am investit economiile personale într-un lanţ de magazine specializate pe încălţăminte, după care a urmat Centrul Comercial Iulius, în 1995 şi Centrul Comercial Terra, în 1996. În business-ul cu mall-uri am intrat în anul 2000, odată cu deschiderea Iulius Mall Iaşi, la acea vreme singurul centrul comercial de tip mall din afara Bucureştiului. Ideea de la care am pornit a fost aceea de a implementa un concept nou pe piaţa românească, o “reţetă de retail” care să îi determine pe clienţi să revină cu plăcere, un mix de shopping, dining şi entertainment ale cărui reguli au fost descoperite cu succes, zeci de ani în urmă, în Statele Unite ale Americii, una dintre cele mai dezvoltate pieţe pe segmentul de retail”, spunea într-un interviu omul de afaceri.

Ce face la Timișoara
În acest an, Dascălu a decis să îşi consolideze poziţia deţinută în vestul ţării. Proiectul de la Timişoara va purta numele Openville şi va fi construit în jurul centrului comercial Iulius Mall din oraşul bănăţean, care a fost inaugurat acum zece ani tot de Dascălu. Openville va avea o suprafaţă construită totală de 594.000 de metri pătraţi (aproape 60 de hectare), iar o pondere importantă o va avea componenta de birouri. Astfel, compania lui Dascălu vrea să construiască şapte clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 131.000 de metri pătraţi, unde vor putea lucra 13.500 de angajaţi. De asemenea, grupul Iulius susţine că va construi în cadrul ansamblului şi cea mai înaltă clădire de birouri din România, cu o înălţime de 155 de metri şi 27 de etaje. În prezent, cea mai înaltă clădire este Sky Tower din Bucureşti, care are 137 de metri. Printre primii chiriaşi ai clădirilor de birouri din Openville se număra compania Ness Software Engineering, furnizor de servicii de proiectare externalizate şi Regina Maria, care va deschide aici o policlinică. „Gradul de preînchiriere este de 30% pentru prima clădire de birouri”, a spus Dascalu.Tot în cadrul Openville, Dascălu vrea să realizeze un parc de 55.000 de metri pătraţi şi patru săli de conferinţe.

Cine este Iulian Dascălu
Omul de afaceri Iulian Dascălu s-a căsătorit în vara anului 2007 cu timişoreanca Dorina Zăgrean. Pe atunci, el avea 38 de ani, ea 26. Nunta a avut loc în luna iulie, acum 8 ani, în Italia, iar preotul care a oficiat cununia religioasă dintre cei doi miri la o biserică ortodoxă din peninsulă a fost actualul Patriarh al României, PF Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La nuntă au participat numeroşi oameni de afaceri din Iaşi şi Timişoara, dar şi politicieni. Toţi invitaţii au fost transportaţi în Italia cu avioane închiriate de Iulian Dascălu. La fel de discretă cum a fost nunta, la fel a fost şi naşterea primului copil. Evenimentul a avut loc în primăvara anului 2010 la o clinică privată din Austria. În vara anului trecut, familia Dascălu s-a mărit cu încă un membru, încă o fetiţă.

Două noi clădiri de birouri la Palas Iaşi
În paralel cu investiţia de la Timişoara, milionarul a continuat să bage bani în construirea de clădiri de birouri clasa A la Iaşi. Astfel, se află în plin proces de ridicare un imobil destinat birourilor, situat pe strada Sf. Lazăr, peste drum de Palas. În plus, în cadrul ansamblului, Dascălu a decis să renunţe la amenajarea unui cinema cu 10 săli de proiecţie (deasupra la Auchan) şi a hotărât să facă o reconversie în spaţii de birouri. Şi aici lucrările sunt în toi. Tot în Palas, milionarul a luat decizia de a mări spaţiul destinat food-court-ului. Toate aceste trei investiţii ar urma să fie gata anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *