Ministrul Barbu prigonește Iașul

Reporterii de la Bârfa de Iași nu merg decât cu avionul. Asta dacă se deplasează la vreun campionat mondial de fotbal sau dacă sunt invitați de Obama personal ca să-l consilieze cu privire la probleme globale. În rest, batem pingeaua, ca niște presari ce se respectă. Avem însă prieteni care merg cu avionul și de la unul dintre ei am auzit o bârfă suculentă de tot.

Ministrul Barbu prigonește IașulCică în momentul în care a intrat în aeroport, deputata Cristina Nichita, vajnicii ei colegi Costel Alexe și Grigore Crăciunescu, liberali și mari ctitori de țară și cariere proprii, i-ar fi reproșat destul de zgomotos că „ne-ai atacat ministrul”. Amicul nostru ne-a întrebat pe noi dacă știm mai multe amănunte și mai ales cum s-a produs abominabilul act. Parcă o și vedeam pe deputata noastră sărind la gâtul ministrului politolog, încercând să-l sugrume cu o eșarfă marca Nichi, doar pentru a-i ocaziona lui Daniel Barbu să scrie volumul al doilea din minunata sa carte Politica pentru barbari. Ne-am interesat în stânga și în dreapta și am constatat că adevărul a fost altul.

Cristina Nichita a fost la o ședință la GDS, acolo unde un grup de oameni care știe bine ce zice a concluzionat că Palatul Culturii din Iași mai are oleacă și se prăbușește. Reparațiile incomplete lasă apa să se infiltreze pe o clădire care și așa a fost construită prost dar care, asta-i viața!, a devenit simbolul Iașului. Palatul are nevoie de vreo cincisprezece milioane de euroi ca să fie reparat și complet funcțional, ca să-și redeschidă cu mândrie porțile pentru vizitatorii muzeelor și cititorii bibliotecii. Ca urmare, Cristina Nichita a mers la București și l-a interpelat pe ministrul Barbu, rugându-l să acorde Iașului măcar speranța că în 2021, atunci când poate că va fi capitală culturală europeană, nu va oferi vizitatorilor un tur al ruinelor fostului Palat al Culturii.

Ministrul Barbu a răspuns total neelegant, demonstrând că indiferent cât de poleit ești ca intelectual ai și momente în care, lovit în puncte sensibile, te comporți ca un pitecantrop. El a declarat că Cristina Nichita nu știe nimic despre chestiunea Palatului, asta de parcă ar fi dat el banii pentru reparații și noi n-am aflat. Înainte să aibă asemenea pusee de orgoliu, ministrul liberal ar trebui să accepte că trebuie să ne dea banii și că părtinirea asta ne duce cu gândul spre o zisă a domniei sale conform căreia Timișoara ar trebui să fie capitală culturală europeană în 2021.

Am citit cu mare atenție interpelarea și ne-am prins însă că deputații liberali erau șucăriți pe o cu totul altă chestiune. La sfârșitul campaniei electorale, simpaticul senator Vosganian remarca faptul că Iașul are un grup parlamentar mai substanțial decât cel am minorităților, care minorități au schimbat Guvernul Boc… Săraca Cristina Nichita, chiar a crezut în această afirmație și, după întrebarea adresată ministrului, i-a îndemnat pe toți parlamentarii de Iași să acționeze coordonat pentru obținerea fondurilor pentru Palat. Ce situație nasoală! Bietul Costeluș Alexe, că de Crăciunescu nu zicem nimic, el fiind un dentist din Pașcani, ar trebui să se gurguțeze la propria conducere de partid care în domeniul cultural păstorit de Minister a decis că Iașul nu e o prioritate. Adomniței încearcă să dreagă busuiocul, cu bani mulți și multă muncă de la CJ, dar el e ditamai președintele și a fost și ministru! Costeluș ce să facă?

Dacă am fi fost alt gen de gazetă, am fi început povestea asta în felul următor: Șocant! Ruptură în USL Iași! Crăciunescu sare la gâtul lui Nichita! profitând și de confuzia de nume, una pe care mulți ieșeni chiar o fac crezând că deputata e fiica primarului. Noi ne mulțumim să spunem să liberalii au o mare problemă la Iași încercând să explice de ce ministrul Barbu prigonește Iașul.

Pe Latul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *