MRU, simpatizanții și ardelenii

Mulți ar putea crede că nouă, celor de la Bârfa de Iași, ne-a cășunat pur și simplu pe niște personaje pe care le tot proptim în prim-plan, făcând haz de găunoșenia lor absolută și de lentoarea de melc cu care le fug gândurile de mărire. Dar zău dacă-i așa! Viața ne împinge pur și simplu să scriem despre tot felul de subiecte. Și când tragem linie, ajungem inevitabil, iaca!, și la personajul MRU căruia, de voie de nevoie, îi alocăm o pagină astăzi, mai ales că e în conjuncție cu mai vechiul nostru prieten, prefectul Dragomir.

MRU, simpatizanții și ardeleniiIa citiți, boieri dumneavoastră, ce ne anunță femtopartidul (a milioana parte dintr-o miliardime de partid, pe înțelesul tuturor celor care n-au nevoie de neologisme ca să-i recunoască țața Floarea în piață) prin gurița rotunjită a președintelui său ieșean Dragomir Tomașeschi: „După cum a promis la ultima sa vizită în Iași, domnul președinte Mihai Răzvan Ungureanu va reveni printre simpatizanții din Capitala Moldovei. Va fi un program foarte dens, în care vor fi multe întâlniri cu simpatizanții, membrii de partid și simpli ieșeni. Dumnealui va rămâne în Iași timp de două zile.

Ia să facem noi o analiză!

Întâi de toate constatăm că Mihai Răzvan Ungureanu se ține de cuvânt. Păi știm și noi? L-am pierdut din vedere de-o bucată de vreme pe tovarășul Floareș, fost responsabil etern cu propaganda la PCR Iași. Dac-o mai fi trăind, nenea ăsta ar putea el să ne zică cam cum e cu promisiunile lui Răzvănel, care a jurat solemn pe vremuri să ajute la edificarea comunismului, iar acum e ăl mai de dreapta dintre politicienii țării. Să nu ne pierdem însă în clișee, fiindcă alăturarea MR-U-TC a devenit un loc comun.

Aflăm apoi că Iașul este capitala Moldovei. Asta o știm, dar ce interes o fi având Forța Civică să dea apă la moară unei idei vehiculate de Nichita și ai lui? Mister. Sau poate nu, dacă o să citiți și celălalt material de pe pagină.

Ei, și acum urmează bomba: aflăm că programul va fi dens. Cu alte cuvinte, adicătelea, vor să zică că atâția simpatizanți are Forța asta Civică la Iași, că bietul om abia dacă poate să mai răsufle. Și asta ne aduce aminte de alt personaj ajuns în funcții înalte la conducerea județului pe o platformă civică: ta-ra-ra-ra-ram, tobe, surle, trâmbițe… Liviu Antonesei, politicianul genial din Alianța Civică care (vai ce cacofonie) era să lase Iașul pe dinafara României când nu s-a înțeles cu șefii județelor vecine la formarea Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Hotărât lucru, dacă noi am face parte dintr-o platformă civică, ne-am feri să vorbim de regionalizare precum un lider PDL ezită să meargă cu taxiul.

Dar MRU nu se va întâlni doar cu simpatizanți, ci și cu „simpli ieșeni”. Să ne tragem una, în cor, domnu’ Dragomir! Ieșeni simpli or fi ăia de-au ajuns sub conducerea matale prin diverse instituții, ieșeni simpli or fi fiind foștii deputați PDL care se plimbă bezmetici pe stradă, doar-doar i-o mai recunoaște careva. Fiindcă ieșenii noștri cititori nu-s simpli deloc! Sunt oameni cu vieți, destine, probleme și împliniri cel puțin la fel de mari cu cele ale „simpatizanților” Forței Civice. Așa zicem noi, din postura de ieșeni simpli în care ne-a băgat ne-iubirea noastră față de platformele civice.

Probabil că Mihai Răzvan Ungureanu confundă Iașul cu Aradul, orașul în care s-a ales și el cu chiu cu vai și unde nu se poate spune că n-are simpatizanți. Dar, deh!, ardelenii sunt oameni mai ușor de îmbrobodit cu vorbe despre dreapta, despre necesitatea uciderii comunismului de tip nou și alte asemenea. Ei devin simpatizanți mai lesne.

În finalul paragrafului aflăm că MRU va rămâne la Iași preț de două zile. Ca urmare, dacă vă plimbați prin oraș și simțiți o mirească în aer, să știți că nu e de la salcâmii care au înflorit împărătește, ci de la vizita lui MRU în dulcele târg.

Forța Ciuvică

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *