Noua sărbătoare a studenților ieșeni: Sfântul Chiul cel aducător de mahmureală

Cu o mică întârziere, de doar vreo lună de la începerea anului universitar, prea-sfintele fețe bisericești din capitala culturală și, mai ales, religioasă a Moldovei au decis că este momentul să se ia la trântă cu Necuratul. Să deratizeze casele provizorii ale viitorilor ingineri intelectuali ai țării de duhul necurăției, al preacurviei, al chiulului și al consumului excesiv de substanțe mai mult sau mai puțin halucinogene, precum și mai mult sau mai puțin legale.

Înalții prelați au purces, așadar, în ultima săptămână a lunii lui Brumărel la sfințirea căminelor din campusul Tudor Vladimirescu. Mult așteptatul ritual a fost săvârșit de părintele Florin Chirilă, de la parohia „Sfântul Iulian din Tars” din complexul studențesc, care este şi inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. sfintire_camineAceastă nobilă tradiţie s-a format în ultimii ani, la iniţiativa preşedinţilor ligilor studenţeşti, fiind prilejuită de începutul noului an universitar. „După săvârșirea slujbei de sfințire a apei, s-a mers în fiecare cameră de cămin pentru a fi stropită cu apa sfinţită. Studenţii au primit iconiţe şi au fost îndemnaţi să fie păstrători ai dreptei credinţe, să participe la sfintele slujbe şi să se roage pentru sporul la învăţătură. La slujbele oficiate au participat membri din conducerea campusului studențesc și cadre didactice. Studenții au primit cu mare bucurie vizita noastră pe care o facem la fiecare început de an universitar”, a fost declarația sfântului părinte, impresionat, probabil, de numărul mare de studenți și studente din căminele proaspăt aghezmuite.

Suntem siguri de marea bucurie care i-a încercat în special pe cei mai mahmuri dintre membrii turmei păstorite de neobositul și bine-intenționatul părinte cu nume de floare. De asemenea, suntem încă mai siguri de utilitatea arsenalului bisericesc cu care au fost dotați studenții, în special în proximitatea primei sesiuni de examene, atunci cand acatistele sunt mai citite decât Rezistența Materialelor și icoanele mai pupate decât prietenii și prietenele…

Paisie Afumătorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *