Nu a fost exclus, ci și-a dat demisia! Dar nu de tot, ci numai un pic!

Reevaluări, coabitări, excluderi, dezertări, comploturi, revoluții, fuziuni și dezafilieri se întmplă nu numai prin viața celor trei partide mari și cât de cât semnificative, ci și prin existența discretă a formațiunilor mijlocii, mici și micronice care colorează viața politică autohtonă. A fost însă nevoie ca la șefia filialei ieșene să ajungă deputatul de Copou-Centru-Păcurari-Canta, dom’ general Gheorghe Emacu, astfel încât ceva să se întâmple și prin organizația bahluiană a UNPR.

Nu a fost exclus, ci și-a dat demisia! Dar nu de tot, ci numai un pic!La excluderea din partid a fostului președinte executiv al UNPR Iași, Cristian Nechifor, ne referim, act care, deși este urmarea firii decise și a formației de militar a noului șef al filialei, a reușit, grație exclusului, să capetele toate nuanțele caragialiene specifice politicii mioritice. Anume, în urmă cu câteva zile, Emacu și-a pus subordonații din UNPR să emită un comunicat de presă potrivit căruia „BPPN a aprobat excluderea dl. Cristian Nechifor din funcţia de prim-vicepreşedinte al UNPR Iaşi şi din calitatea de membru al UNPR, pentru grave încălcări ale statului partidului”. E vorba, așadar, de un act oficial, în care scrie, negru pe alb, fără nuanțe și fără prea mult detalii, că Nechifor a fost dat afară atât din funcție, cât și din partid.

În ciuda evidenței, Nechifor a preferat să facă pe niznaiul, susținând că, de fapt, nu a fost exclus, ci și-a dat el demisia, și nu din partid, ci doar din funcție, rămânând în contiunare membru UNPR: „A fost o neînţelegere. Eu mi-am dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte, de comun acord cu preşedintele organizaţiei, Gheorghe Emacu. Ştiu că sunt multe controverse la adresa mea şi nu am vrut să stric relaţia UNPR Iaşi cu cei din PSD sau PNL”.

Acuma, cine își aduce aminte de Nechifor știe că acesta nu poate fi bănuit în niciun caz de atâta generozitate și dăruire încât să își sacrifice postul de președinte executiv ca „să nu strice relaţia UNPR Iaşi cu cei din PSD sau PNL”. Fost director al fabricii de izmene Moldova Tricotaje, fost deputat PSD, talentat și experimentat în zona întunecată și urât mirositoare a campaniilor electorale, bravul politician și-a folosit averea și relațiile ca să planteze, prin gornetele prietene și în rândul nemulțumiților, tot felul de șopârle și fitile la adresa șeful social-democraților bahluieni, primarul Gheorghe Nichita. Cum acesta din urmă nici nu prea uită, nici nu iartă, Nechifor a fost împins la periferia PSD, pe care l-a și părăsit, fără prea multe remușcări, de dragul UNPR, dar asta numai după ce prima generație de dezertori ai generalului Gabriel Oprea au decis să susțină guvernarea portocalie. Evident că, odată ce Gabriel Oprea a reevaluat PSD și a ajuns, pe munca social-democraților, și în Parlament, și la guvernare, Nechifor nu putea decât să spere că metehnele cunoscute și mai vechile isprăvi îi vor fi iertate și la Iași. Ceea ce, cum spuneam, nu putea să se întâmple, iar faptul că fosta șefă a filialei UNPR, Luminița Iordache, nu a mai prins o nouă candidatură e încă o dovadă că, și în politica bahluiană, trădarea mai este tolerată, dar trădătorii mult mai rar. În aceste condiții, este evident că Emacu nu avea decât o soluție ca „să nu strice relaţia UNPR Iaşi cu cei din PSD sau PNL”.

Nu putem decât să îl felicităm pe deputatul de Copou că, mai de voie, mai de nevoie, a început curățenia în mica și șturlubatica filială, dar nu putem să nu ne întrebăm când o să observe și petele de la organizația municipală, al cărei șef, Mircea Manolache, ni se pare că nu face deloc cinste unui partid aflat, totuși, la guvernare.

Gheorghe E-Mag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *