O combinație fatală: Soare+Piele=Cancer

Dragii noștri, ținem să vă comunicăm azi o informație în exclusivitate, pe care n-ați mai citit-o în niciun ziar până acum și pe care nici la televizor n-ați văzut-o. A venit vara! Glumim, firește. La cât se joacă vremea cu nervii noștri, alternând ploile cu cerul senin și canicula, ar fi fost cam greu să nu vă fi dat seama că ne aflăm în plină vară. Și calendaristică, și astronomică, și termică și oricum o mai doriți. Mulți dintre dumneavoastră vă veți face concediul la mare, la noi sau prin Grecia sau Turcia. Mulți alții își vor petrece concediul la ștrand sau la Ciric. Fiecare, după posibilități. Cu toții însă ne vom confrunta cu aceeași problemă, ajunsă acum „la modă”, din păcate: cancerul de piele. Nu vrem să vă stricăm buna dispoziție, dar o scurtă lecție despre sănătate poate prinde bine.

Boală rară, mulți bolnavi

Cancerul de piele este un paradox. Este una din bolile despre care se vorbește cel mai mult, dar se știe cel mai puțin. Statistic, 9 români din 10 au auzit de el, cei care nu au auzit fiind probabil doar copiii de grădiniță. Este însă considerat o boală rară, deși el reprezintă o treime din cazurile de cancer la nivel mondial. Puțini sunt cei care știu că sunt mai multe forme de cancer de piele, iar și mai puțini știu să-l identifice. Majoritatea consideră că melanomul, una din formele acestui cancer, este ușor vindecabil, iar carcinomul te trimite la sf. Petru. De fapt, e invers. Și, de fapt, toate formele acestui cancer sunt vindecabile, cu singura condiție de a fi depistat la timp.

Frecvent la femei

Ca multe alte cancere, și cel de piele este provocat de radiații. Cancerul pulmonar are ca principală cauză elementele radioactive din tutun, care se depun în plămâni. Cancerul de piele, cumulul de radiații absorbite de piele în timpul vieții, îndeosebi cele ultraviolete. De aceea și riscul de a face cancer crește cu vârsta, pe măsură ce pielea se intersectează cu mai multe raze de soare. De aceea și primele sale simptome apar la nivelul zonelor mai expuse soarelui, adică mâinile, fața și umerii. E mai frecvent la femei, pentru că ele se bronzează mai mult. Și nu e vorba doar de plajă, ci și de solarul artificial. E mai frecvent la persoanele cu tenul alb și la cele blonde, pentru că pielea lor conține mai puțină melanină. E pigmentul acela care-i face pe congolezi negri, dar care apără totodată pielea de arsuri și radiații.

Poate fi ereditar

A, să nu uităm! Nu vă imaginați că dacă folosiți o cremă de protecție solară, vă ajută cu mult. De multe ori, e același lucru dacă te dai cu cremă solară sau cu vaselină. De fapt, credem că vaselina te-ar proteja mai bine. Partea proastă cu aceste creme este că odată intrat în apă, s-a dus naibii și protecția. Cremele nu sunt waterproof. Ca orice cancer, și cel de piele are o anume componentă ereditară. Dacă aveți în familie cazuri de cancer de piele, există o posibilitate crescută de a-l dezvolta și dumneavoastră. Cazurile de acest tip sunt însă rare, iar în marea majoritate a situațiilor, cancerul de piele se datorează pacientului. Cu alte cuvinte, poate fi prevenit, dacă nu vă expuneți inutil de mult la soare.

Cu ochii mari pe alunițe și pete

Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, apărând atunci când celulele producătoare de pigment evoluează haotic. Rar la persoanele cu tenul închis, este frecvent la cele blonde sau roșcate. Este extrem de agresiv, evoluează repede și produce metastaze care atacă celelalte organe. Este însă vindecabil dacă este descoperit în faza primară, eventual chiar în cea precanceroasă. Într-o astfel de situație, tratamentul și vindecarea sunt simple și relativ rapide. Pentru a-l identifica, trebuie urmărite cu atenție petele și alunițele de pe piele, în mod constant. Ce e de urmărit? O aluniță care își schimbă dimensiunile și culoarea. Un punct sau o zonă inflamată, eventual ulceroasă, care persistă mai mult de o lună. O excrescență roz, roșie sau maronie, cu aspect lucios, care crește treptat. O pată pe piele ușor ridicată, cu marginile mai pronunțate, apărută în zone expuse frecvent soarelui. Pe scurt, orice modificare a aspectului pielii, sub forma unei umflături sau leziuni superficiale.

Se poate vindeca

Mai există cancerul cutanat bazocelular, care este cea mai comună formă. Evoluează lent, produce foarte rar metastase și se vindecă ușor și complet. Carcinomul cu celule scuamoase evoluează mai repede, dar produce rar metastaze. Pe scurt, dacă apare ceva pe pielea dumneavoastră sau dacă o aluniță își schimbă aspectul și culoarea, vizitați un dermatolog. În general, o simplă intervenție chirurgicală locală, în stadiile timpurii ale bolii, este suficientă pentru vindecare.

Diagnostic riscant cu telefonul

Ca pont, dacă sunteți cât de cât familiarizat cu folosirea telefoanelor moderne, există și aplicații pentru auto-diagnostic. De fapt, nu e chiar diagnostic propriu-zis. Se face o poză la alunița sau iritația apărută pe piele, iar aplicația folosește un algoritm care determină posibilitatea de a fi vorba de cancer. Nu e un pont recomandat însă celor slabi de inimă, deoarece aceste aplicații tind să exagereze, în ideea că mai bine te alarmează degeaba decât să-ți spună că nu e nicio problemă. Dacă vreți să încercați, o astfel de aplicație este SkinVision. Nu vă bazați însă exclusiv pe ea sau pe examenul vizual făcut de dumneavoastră. Tot medicul este cel care poate să dea verdictul corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *