O „cruciadă” de tot… maroul

Sunteți ieșeni și aveți animale de companie (câini, pisici, peruși, tarantule, iguane, capre, porcușori de Guineea, cai etc.)? Nu aveți astfel de animale, dar vă numărați printre apărătorii drepturilor acestora? Sunteți voi înșivă astfel de animale? Atunci, atenție! Poliția Locală v-a pus gând rău! Nimeni nu are scăpare!

O „cruciadă” de tot... maroulAflăm din presă despre o campanie inițiată, de vreo două săptămâni, de către polițiștii locali împotriva acelor posesori de animale de companie care, cităm, „nu strâng excrementele lăsate de câini în locurile publice”. Acțiunea e cât se poate de serioasă și se soldase, în doar câteva zile, cu sancționarea a numai puțin de 11 persoane și atenționarea scrisă a altor 50. Poate n-ați crede, dar există și un cadru legal în acest sens: Hotărârea Consiliului Local Iași 172 / 2002, potrivit căreia „necurățarea de către proprietarii câinilor a excrementelor lăsate în locurile unde circulația acestora este permisă se sanctțonează cu amenzi cu valori cuprinse între 260 și 500 de lei”.

Sigur, unii cârcotași ar putea spunea că e vorba de o campanie de tot ra…, pardon, râsul, în condițiile în care polițiștii locali ar putea să-și îndrepte atenția, pulanul și amenzile către fenomene cu impact social mai semnificativ: cerșetorie, consum de alcool în spații comune, acte de masturbare a liniștii publice, hărțuire etc.  În ceea ce ne privește, suntem departe de o asemenea perspectivă, pe care o refutăm – pardon, din nou – considerând-o urmarea fie a unui atașament irațional – și lipsit, până la urmă, de civism – față de animalele de companie, fie pur și simplu a lipsei de informații. Iată de ce, în scopul corectei informări a opiniei publice, reporterii Departamentului de Investigații al Bârfei de Iași au obținut, în exclusivitate, dosarul unui astfel de caz. Vă prezentăm două perspective cu privire la același eveniment – a legii și a justițiabilului -, lăsându-vă pe dumneavoastră să decelați faptele și să decideți de partea cui este dreptatea!

Iată raportul întocmit de agentul de ordine publică.

O „cruciadă” de tot... maroulSubsemnatul, Ghioagă Lorin Cornel, agent principal la Secția Ordine Publică de la Poliția Locală Iași, deci, permiteți să raportez următoarele activități între prinse în tinpul perioadei programului de lucru. Deci, în seara zilei de 13 februarie 2012, la ora 18.37 (menționez că era mai multă seară decât zi, deci întuneric), mă aflam înpreună cu colegul meu de patrulă, domnul agent Mâță Benedict Gheorghe, în tinpul serviciului, egzercit-ând activități specifice de pândă labaza pasaralei Nicolina, împreajma Bazarului. Menționez că activitățile l-eam desfășurat în auto turismul Dacia Logan al Poliției Locală cu numărul de îmatriculare IS 68 PCI, întru-cât egzista precipitații (ploaie) și tenperaturi negative supt formă de frig. De asemenea, pânda o realizam prin mijloace specifice (ne uitam prin geamul la mașină) în urma ordinului dat de domnul șef al nostru de sector, suptcomisar Grăjdaru Rahan Eugen, în cadrul canpaniei de eliminare a escrementelor care le face patrupezii de conpanie a cetățenilor din sectorul operativ Nicolina. La un momendat, am opservat un grup format din șase persoane din care două femei, adică doamne, care ținea în lese doi patrupezi (câini), plus încă doi patrupezi (câini) care nu era în lese. După ce mam consulat cu colegul de patrulă am dedus că aceștia era comunitari, adică mai danezi. Deci în acel moment am activat aparatura de înregistrare video care i-am urmărit în special pe patrupezii din lese, întrucât domnul șef de sector nea spus că situația mai danezilor nu este reglementată, adică nu putem ca să dăm amende. Deci, cu ajutorul aparaturii am surprins momentul în care unul dintre patrupezi a făcut caca mic (sa urinat) pe un stâlp, iar alt patruped sa oprit în spațiul verde (un tufiș) unde a făcut caca mare (sa escrementat). Înpreună cu agent Mâță Benedict Gheorghe am intervenit pentru imobilizarea făptașului, cea ce nam reușit întru cât persoana care era cu lesa s-a recalcitrat, ridicând tonul și punândune întrebări care nam știut să răspundem. Deși doamna sa opozat, am reușit să interogăm patrupedul și iam espus, cu martori, contravenția pe care a săvârșito prin escrementare în spațiul public și verde. Menționez că, în timpul interogatorului, contravenientul a avut o atitudine sfidătoare la adresa organului, în sensul că a ținut coada sus și a scris declarația întrun linbaj pe care nul înțelegem, dar îl atașăm la dosar (Anecsa 1). Din acest motiv am aplicat sanțiunea macsimă pentru patruped, ca să fie ecsemplu și pentru alți patrupezi care vrea să se escrementeze în spațiul public. Atașez la dosar proba video (Anecsa 2) precum și corpul delict, constând în caca mare care l-am recuperat din spațiul verde (Anecsa 3).

Iată și declarația contravenientului, obținută în exclusivitate:

Subsemnatul, Lion King al III-lea, apelat în mod eronat de către concetățenii bipezi și ca „Leuțu”, „Mânca-l-ar mama” sau „Cuțu-cuțu”, locuitor legitim al municipiului Iași, descendent și moștenitor al iluștrilor Lion King al II-lea și Lola Brigida Lambada, posesor al unui certificat de pedigree atestat U.E., doresc, prin prezenta, să protestez împotriva injustiției funciare a actului normativ care permite aparatului represiv să comită astfel de abuzuri împotriva cetățenilor altfel decât umani ai capitalei regionale a Moldovei. Sancționarea autorilor unor acte absolut naturale, în spațiul public, este nu doar aberantă și lipsită de fundament, dar contravine legilor firii. Mai întâi, ce alternative de exercitare a funcțiilor excretorii are un patruped care, fiind găzduit în domiciliul unor persoane bipede, își asumă – contractual – să nu și le exercite în spațiul respectiv?! În al doilea rând, această reglementare este profund discriminatorie: care este baza științifică a diferenței operate în mod abuziv de către legiuitor între excrementele patrupedelor libere – numite, incorect, și „comunitare” – și ale celor aflate în relații cu cetățenii umani?! Închei acest protest aici, cu mențiunea că îmi rezerv dreptul de a înainta o plângere oficială către Consiliul Național de Combatere a Discriminării și de a iniția un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care să elimine această anomalie, în spiritul legislației comunitare. Până la urmă, suntem și noi cetățeni europeni și avem drepturi!

Radio (S)Hit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *