Oastea de strânsură a Elenei Udrea: din barca găurită a PDL, în cea fără pânze a PMP

Avem azi o veste bună pentru fanii PDL Iași. Sperăm că există și deci, nu vorbim chiar singuri. Știți vorba aia, ”Căpitane, nu fi trist / Garda merge înainte, prin partidul comunist”? Cam așa și cu PDL-ul nostru. Nu este mort. Doar muribund, dar are deja un urmaș care promite să fie iarăși ce-a fost PDL și mai mult decât atât. Mda… Întrebare: oare ce-o fi fost PDL Iași vreodată? Răspuns: un loc în care fiecare și-a tras-o la gioale cu fiecare de câte ori a avut ocazia. Vorba aia, capra de ce-i mai râioasă, de ce ține coada mai sus. Ei, din PDL-ul ăsta local, din cei trei parlamentari, doi (Bogdănici și Movilă) au migrat recent la Partidul Mișcarea Populară. Mai înțelegeți ceva din politică asta?

Un transfug politic
Eh, PDL a mai fost ce-a mai fost, cât l-a avut pe Zeus în spate. Fără el, începe să miroasă a PNȚ-CD, dacă-l mai țineți minte. Iar Zeus se tot uită de-o bucată de vreme galeș către Mișcarea Populară. Sincer, nu prea vedem poporul de rând mișcându-se spre partidul ăsta, dar dacă zice Zeus, așa o fi. Dacă te uiți la Iași cine mișcă, îți vine să te lași de principii politice.

Hai s-o luăm mărunt. Ce-avem la Iași? Un avocat fondator, care, culmea absurdului, a ajuns să fie acuzat că e membru PSD. Și nici măcar n-a putut să nege prea convingător, așa că a demisionat. Pe motive de pregătire a tezei de doctorat, firește. Cine vine în locul lui? Un transfug politic, Grigore, care fu viceprimar de la PDL, pe vremea când era nevoie de partidul ăsta. Iar la conducerea filialei municipale, alt transfug, venit de la PNL. Ce vor băieții de la viață? Politică 100% curată, oameni tot unul și unul, nepătați, să treacă prin orice furci caudine posibile etc.

Racolări de iarnă
Bun așa, omul măcar cere principii, dacă nu poate demonstra că le și are. De când visăm la un partid curat! Care-s primii membri racolați? Camelia Bogdănici: numărul 2 în PDL Iași varianta Surdu. Bine, dom’le, dar chiar așa? N-avem nimic cu femeia, se zice că e un medic foarte bun, iar în Parlament se mișcă binișor pentru o debutantă. Dar construiești dreapta cu oameni deja înregimentați? Iei oameni de la un partid în agonie și zici că faci marea dreaptă românească? Altul: Petru Movilă. Bun, om vechi în PDL, a plecat că se săturase. Apoi, mai avem niște oameni ”fără nume” pe scena politică. Teoretic, ei vorbesc de o infuzie de sânge proaspăt. Practic, e ca și cum ai vrea să concurezi în Formula 1 cu oameni care n-au condus toată viața lor decât Dacia 1300. Și mai au și pretenții de mare partid de dreapta.

Berdan pe cai mari
Astea-s numele noi anunțate la PMP Iași. Dar se poate și mai rău. Șeful filialei municipale, afaceristul Marian Berdan, bate cu pumnul în masă și zice că el votează împotriva lui Oprea, dacă-l împinge păcatul să ceară intrarea în partid. Ho, ușor. Înțelegem: Berdan finanțează partidul, ok. Berdan are un dinte pe Oprea de când patronul Electra a vrut să candideze la Primărie, iar Oprea nu a reușit să-l ajute. Ok, dar de când râca personală e principiu politic, mai ales într-un partid nou și curat? Mai ales că, din ce ne amintim noi, Oprea chiar a militat pentru Beran. Oficial, acesta a și fost motivul (neacceptarea candidaturii lui Berdan la Primărie) pentru care Dumitru Oprea a părăsit PNL și a plecat la PDL via PLD. Și-atunci, ce naiba se întâmplă în politica asta locală de n-o mai putem descifra sub nicio formă?

Dreapta fleșcăită
Zău, ne-am cam săturat de arhangheli cu aripi care put a smoală și pucioasă. Asta e dreapta politică? O republică nou-nouță la care ne întrebăm dacă e Noua Republică sau Noua Dreaptă nr. 2? O Forță Civică al cărei șef la Iași e un fost prefect cu legături ciudate prin mediul interlop ieșean. O ”forță” care ultima oară când a făcut un miting a strâns mai mulți ziariști decât protestatari?

Stăm și ne întrebăm dacă oamenii ăștia își dau seama ce fac. O gașcă de lideri, unul mai de dreapta ca altul, dar în fața cărora alegătorul de dreapta stă și se întreabă: ”Bun… Și eu cu cine votez?”.

Blaga, rupt de realitate
Declarație aiuritoare a liderului unui partid în prag de implozie: ”Nici nu mă bucură, nici nu mă întristează înregistrarea Partidului Mişcarea Populară”, a spus Vasile Blaga, preşedintele PDL. După această declarație, Elena Udrea a demisionat din PDL și a plecat în PMP, luând cu ea încă 15 parlamentari ai democrat liberalilor. Și se pare că dezertările vor continua. Tot nu s-a întristat Vasile Blaga?

Măsluire cu premeditare
Imediat după transferul celor 15 parlamentari dintr-o trupă în alta, pe piață au apărut niște sondaje, chipurile electorale, probabil făcute pe genunchi. Potrivit acestora, mega-partidul PMP crescuse într-o noapte cât altele în luni de zile. Astfel, a fost lansat la apă un sondaj potrivit căruia PMP ar fi creditat cu 6% intenții de vot din partea românilor, adică fix cât să treacă pragul electoral. Pe scurt, concluzia e asta: vrabia mălai visează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *