Oraşul nu dispare, oraşul se transformă!

Un observator avizat va scrie, poate, odată şi-odată, cum, în aceşti ultimi ani, dulcele nostru târg a intrat într-un proces ireversibil de tansformare, menit să-i redea strălucirea şi ştaiful de-odinioară. Şi iată cum, cu paşi mici, dar fermi, cu entuziasm, dar fără superficialitate, cu măsuri pe-alocuri dureroase, dar juste, Iaşul începe să se înscrie, încetul cu încetul, pe orbita marilor oraşe ale lumii, alături de Kampala sau Terek Groznîi.

Căci drept vă spun vouă! Nu întâmplător este acum pictată faţa târgului cu flori şi copaci cu verdele-n sus, care, prin fotosinteză, vor împrăştia în aer oxigenul atât de drag copiilor noştri! Nu întâmplător, excavatoare şi dragline cu gât de oţel scormonesc, noapte şi zi, în măruntaiele Bahluiului, scoţând din nămolul care îl sufocă jumătăţi de cauciucuri de iarnă şi capace de wc. Căci o nouă Tamisă va brăzda obrazul subţire al târgului, iar la luminile teraselor ce se vor împrăştia, cochet, pe maluri, gondolieri de etnie rrromă vor plimba, în amonte şi aval, în amonte şi aval, cetăţeni din îndepărtate orienturi, care îşi vor plăti cu aur intrarea clandestină în UE.

Şi nu întâmplător a răsărit în coasta Iaşului un impozant Centru Expoziţional, în care orice turist rătăcit pe dealurile noastre va putea pipăi, gusta şi fotografia o părticică din aerul pe care îl respirăm. Căci aer foarte scump avem expus acolo!

Şi tot nu întâmplător străzile noastre sunt acum frezate şi atent peticite, pentru ca tramvaiele să alunece mai repede pe ele, oricâte sisteme de frânare ar avea, vatmanii sunt vinovaţi. Iar dacă vă spun că opt sau nouă meseriaşi au ajuns să înconjoare, ameninţător, o singură groapă, înarmaţi cu târnăcoape, lopeţi şi cazane cu smoală clocotită, veţi conştientiza şi singuri amploarea mai rar întâlnită a programului de asfaltare.

Şi iarăşi spun! Nu întâmplător se petrec, dintrodată, în oraşul nostru, atât de multe lucruri bune, căci, vorba poetului: “La omu’ chiabur, şi dracu-mpinge de cur”!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *