Oriunde, numai nu în ţară!

Există studenţi ieşeni dispuşi să plătească 27.000 de euro pentru a studia în afara ţării. La Târgul Universitar Internaţional care a avut loc pe 17 martie la Iaşi, tinerii s-au înghesuit să stea faţă în faţă cu reprezentanţii celor mai prestigioase unităţi din învăţământ din ţară şi din străinătate. Sala de conferinţe a Hotelului Unirea a găzduit evenimentul, unde elevii şi studenţii din toată Moldova au putut consulta ofertele celor peste o sută de expozanţi.

În urma achitării unei sume de 5 lei, tinerii au putut avea acces la diferite informaţii despre anumite sisteme educaţionale existente în lume. S-au putut interesa de eventualele acte necesare aplicării la instituţia vizată,  condiţiile de eligibilitate şi, nu în ultimul rând, de costul studiilor universitare sau de master în străinătate.

Curiozitatea şi informarea, primii paşi

Au existat şi alte două săli în cadrul Hotelului Unirea, în care s-au efectuat anumite workshop-uri. Aici, tinerilor li  s-au prezentat condiţiile enumerate anterior, facilitându-se şi mai mult contactul direct cu reprezentanţii universităţilor occidentale. Un proiect interesant este „Edmundo”, de asemenea prezent în cadrul evenimentului, care oferă celor înscrişi în baza lor de date sau celor ce vor să se înscrie, informaţii gratuite despre cele mai bune şi avantajoase programe de licenţă sau master din străinătate.

Tinerii ieşeni şi nu numai, au venit în număr foarte mare la eveniment, mânaţi de curiozitate sau pur şi simpli hotărâţi să aplice pentru programul unei universităţi din afara graniţelor ţării.

Un elev de clasa a XII-a spune “Am venit doar să mă uit. Nu vreau să plec şi nici nu m-a atras nici o ofertă”. Pentru alte două fete, venite special din Rădăuţi la această întâlnire importantă, informaţiile ce le-au fost furnizate li s-au părut insuficiente. O elevă spune  „Mă aşteptam să găsesc mai multe oferte şi de la universităţile din ţară. Nu m-a atras nici o universitate din afara graniţelor”, pe când prietenei cu care era însoţită i-a atras atenţia o tabără de vară la Oxford.

Visul american

Au existat şi tineri foarte hotărâţi să plece în străinătate pentru a urma cursurile unei instituţii prestigioase de învăţământ. Alin, elev în clasa a XII-a, spune că vrea să plece în SUA. Crede că acolo sunt cele mai bune programe pentru domeniul în care el vrea să lucreze, însă e dezamăgit de ofertele existente. „Am vrut mai multe oferte din state pe domeniul IT, pentru că acolo sunt cei mai buni. Am găsit ceva de la Princeton, dar mă aşteptam la mai mult. M-am înscris însă în baza de date a celor de la Edmonton şi aştept ofertele lor”, spune Alin.

Cu 27.000 de euro/an înveţi carte, pe bune!

International Hotel Management Institute este o instituţie foarte prestigioasă de învăţământ din Elveţia, dar şi foarte scumpă. Costurile unui an universitar în care sunt incluse şi serviciile de cazare şi masă, pot ajunge la un preţ de 17.000 de euro, pentru care plata se face integral. Pentru programul de master, costul unui an de studiu este de 27.000 de euro. Dar preţul nu a reprezentat însă un impediment pentru un tânăr care a vrut să se înscrie pe loc: „Când începe anul universitar? Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a mă înscrie, Cambridge-ul e ok? În cât timp primesc răspunsul de accept al instituţiei?”.

Şi multe alte întrebări adresate reprezentantului au urmat după care spune sec: „Vreau să mă înscriu”.  Chiar şi reprezentantul instituţiei a rămas surprins, fiind conştient de costurile ridicate ale universităţii. Acesta a crezut iniţial că tânărul a glumit. Dar se pare că tinerii sunt atât de interesaţi să părăsească ţara, încât ar da orice, doar pentru a pleca să trăiască o viaţă mai bună.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *