Ortul presei la Albiţa

Print gura preseiLuni 21 februarie, cu noaptea-n cap, au avut loc descinderi şi percheziţii în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, cea mai importantă vamă din frontiera din estul ţării. Descinderile şi percheziţiile au mai vizat locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de crimă organizată, trafic de influenţă şi luare de mită. 53 de poliţişti de frontieră au fost reţinuţi de anchetatori, urmînd a fi audiaţi la Bucureşti de procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie.

Evenimentul, extrem de previzibil după arestările similare din vămile cu Ucraina şi Serbia, pare a fi fost ratat şi chiar ignorat de presa din Iaşi, care s-a limitat doar a prelua informaţia din fluxul de ştiri Mediafax. Deşi e greu de crezut că şeful Inspectoratului judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisarul şef Ştefan Alexa, altfel extrem de atent şi de permisiv cu presa, nu a intuit, cel puţin, ce eveniment urmează să se desfăşoare la Albiţa. De altfel, dacă toţi vameşii şi poliţiştii din Albiţa şi Sculeni ştiau ce urmează să se petreacă în cele două puncte de trecere a frontierei, de ce nu ar fi avut intuiţii / premoniţii similare şi jurnaliştii?!

Am putea crede că, de fapt, lipsa de reacţie şi combativitate a presei este doar un accident faţă de o campanie de arestări prin vămi demarată la începutul lunii februarie, adică deja cam fâsâită ca suport de ştire. Dar la fel de bine putem crede că  mass media locală este tuşată de un soi de neutralitate amabilă, preferând să întoarcă discret capul, reluând doar informaţile fluxului de ştiri. Evident, nu am putea crede însă că ar exista ceva interese comune în contul cărora s-a cam dat la pace, obişnuit la nivelul patronatului din media, acolo unde se stabileşte ce subiecte sunt tabu şi care trebuie doar ignorate. Şi totuşi, o silentio stampa de asemenea solidaritate  – cu o singură excepţie, pare uşor suspectă.

Ce urmează? Dacă a mai rămas doar punctul de trecere a frontierei de la Sculeni? Va intui presa locală şi acest pas sau va prelua din nou o ştire neutră de la Mediafax?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *