Vinul moldovenesc a găsit calea spre UE. Cu tot cu basarabeni…

La nici măcar o săptămână de la embargoul rusesc impus vinurilor moldoveneşti, fraţii noştri de peste Prut au găsit o modalitate straşnică de răzbunare pe ursul kaghebist de la Răsărit. Să nu credeţi că la mijloc stă vreun vreun acord de asociere sau de liber schimb cu UE, aşa cum am auzit de vreo câteva săptămâni încoace, cu rolul de pune pe masa europenilor renumitele vinuri de prin hrubele Cricovei. Vorba lui Putin: dacă nici franţujii ori italienii n-au mai băut vinuri la viaţa lor, atunci n-au băut nimic. Aşa că să nu creadă cineva că vinul moldovenesc o să spargă prea curând topurile la export…

basarabeni_cisterne_vinLa altceva s-au gândit fraţii noştri întru suferinţă şi, după cum se pare, de penitenţă. Potrivit judecătorilor, cică embargoul a fost spart de un grup de românaşi, a căror unică îndeletnicire era traficul de persoane spre Occidentul cu covrigi în coadă. Aşa că au racolat mai mulţi basarabeni, iar în schimbul câtorva mii de euroi îi treceau graniţa spre tărâmul făgăduinţei. Cât despre transport, ce modalitate mai credibilă credeţi că se putea găsi pentru două popoare cunoscute ca mari amatoare de tras cu agaliul decât nişte cisterne cu vin, în care basarabenii erau muraţi ca harbujii de toamnă, până erau trecuţi graniţa spre Spaţiul Schengen. Treaba mergea, cum se spune, ca unsă, până când s-au prins duşmanii de țaigheri bozgori şi i-au trimis pachet la Poliţie atât pe basarabeni, cât, mai mult, și pe minoritarii de români, de supărare că le-au furat Ardealul. Şi uite-aşa, ungurii cei răi s-au opus încă o dată unirii în cuget şi mai ales în (ne)simţiri a două popoare surori, legate de ce au ele mai scump şi mai sfânt, anume băuturica!

Noi, ca patrioţi ce suntem, propunem o soluţie de compromis: ca data viitoare să încerce traficaţii şi cu un nişte budane de palincă. Poate aşa vor avea trecere mai mare la unguri!

In Vino Muratus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *