Pamflet 100%: Naşul şuţilor de doctorate

Iaşul universitar primeşte o nouă recunoaştere a calităţii sale prin numirea academicianului Viorel Barbu în fruntea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), un fel de DNA intelectual menit a depista cazurile de fals în actele academice. Deranjat de noua conducere a acestui organism universitar, Gabriel Oprea, plagiator dovedit şi fondator al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, adevărată uzină de fabricare a titlurilor de doctorat, a ţinut neapărat să-l întâlnească pe matematicianul ieşean chiar în sala de lectură a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

Gabriel Oprea: Oho, ce onoare, dom’ profesor! Ce faceţi, la treabă? Sfatul meu este să o lăsaţi mai moale cu hârţogăraia. În loc să vă bateţi capul cu ecuaţiile încă de dimineaţă, nu v-ar prinde mai bine un concediu în Grecia?
Viorel Barbu: Dimpotrivă, mă simt foarte bine în micul meu laborator criminalistic. Deja am depistat într-o lucrare de doctorat câteva pagini trase ca la indigo dintr-un volum de specialitate apărută în urmă cu cincizeci de ani.

Hehe, cine mai foloseşte indigoul, dom’ profesor? Doar ştiţi prea bine că acum totul se face numai din tastatură. Apropo, pe vremea când conduceam ministerul de interne, cineva mi-a dăruit o maimuţică pe care am botezat-o Copy Paste. Păi, cum să-i fi spus altfel, dacă mă copia în tot ceea ce făceam?
Sper că nu aţi implicat-o şi în elaborarea tezei dumneavoastră de doctorat.

Hm, ca să fiu sincer, când era obraznică, am mai pedepsit-o niţel, punând-o să-mi editeze cuvintele ştiinţifice mai lungi de şapte litere. Oricum, am ţinut-o câteva luni, după care am trimis-o la o specializare la Sorbona. Dar să revenim la ale noastre… Îmi puteţi spune la ce caz lucraţi acum?Întâmplarea face să cercetez tot o speţă din zona zoologiei. Tocmai am descoperit un proaspăt doctorand care a repetat întocmai ca un papagal paragrafe întregi dintr-o lucrare care nu-i aparţine.

Nu mai are lumea nicio ruşine! Uite, de aia am fondat Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, ca să apărăm ţărişoara noastră de astfel de hoţi care nu respectă munca truditorilor din câmpul muncii intelectuale!
Şi cum vă propuneţi să acţionaţi?

Deocamdată, ne înfiltrăm spioni în toate bibliotecile. Cum apare ceva nou pe piaţa academică, cum suntem imediat informaţi! De ce să lăsăm în mâinile inamicului bogata zestre intelectuală românească, nu mai bine ne-o însuşim noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *