Pamflet: jurnalul secret al lui Ceauşescu

Conform unui sondaj de opinie, Nicolae Ceauşescu este regretat de români, fiind dorit preşedinte al României de nu mai puţin de 66% dintre concetăţeni. Aflat undeva pe o insulă în Pacific, într-un bungalow pe care-l împarte cu Elvis Presley, nea Nicu s-a bucurat nespus de această veste care-i demonstrează că învăţământul şi politica de partid şi de stat au lăsat urme adânci printre circumvoluţiunile românilor. Pentru a-şi alunga singurătăţile, Ceauşescu ţine şi un jurnal personal, sub forma unei scrisori gigant către ţară şi popor, din care am spicuit:

„Dragi tovarăşi şi pretini, în primul rând, vă spun că n-am murit ci, ca orice legendă, trăiesc bine mersi pe o insulă semi-pustie. Ca să nu mă plictisesc, joc volei, o mai veche pasiunea de-a mea. Pe vremuri jucam la Iaşi, la Purcica, cu prim-secretarul Ion Iliescu, acum joc cu nişte vedete ca Elvis Presley, Kurt Cobain, Janis Joplin şi, uneori, Jimmy Hendrix.

Aici e mereu cald, chiar şi iarna. Aş fi vrut să dau un decret prezidenţial, să le tai ăstora căldura, dar cică vine tocmai de sus, din cer, de la soare. O să găsesc eu o soluţie şi pentru asta.

Mi-am făcut un cont fals de Facebook şi aşa reuşesc să ţin legătura cu noutăţile din ţară. De exemplu, m-am împrietenit pe FB cu ăsta de-mi ţine acum locul, Johannis. Mă bucur să constat că aţi găsit un preşedinte care să vorbească româneşte chiar mai rău decât mine.

Am planificat, pentru primăvara viitoare, o vizită incognito în ţară. O să pretind că sunt un multimilionar american ce vrea să vină să-şi deschidă o afacere în România. De exemplu, la Iaşi. Aş vrea să fac o editură care să retipărească celebrele mele discursuri, alea cu care am făcut furori pe scena politică internaţională în anii ’70 – ’80. Cu ocazia asta, vreau obligatoriu să fac o vizită la fabricile, uzinele şi întreprinderile pe care le-am ridicat la Iaşi în glorioşii ani ai comunismului: Nicolina, CUG şi Metalurgia. Copiii mei de suflet. Cred că acum duduie activitatea acolo, probabil că sunt zeci de mii de ieşeni care câştigă o pâine de pe urma ctitoriilor mele.

Să văd cum se prezintă situaţia, poate chiar mă stabilesc la Iaşi, iar la alegerile din 2016 poate candidez şi eu ori la fotoliul de primar al oraşului, fie pentru cel de prim-secretar al judeţului. Estimez că aş putea lua între 96,8% şi 99,2% din voturile alegătorilor. Până atunci, sper ca aceşti nemiloşi capitalişti să nu distrugă de tot ţărişoara noastră. La bună vedere!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *