Pe aia cu Schengen o știți?

Nu o să pierdem taman noi ocazia de a tăcea înțelept în legătură cu un subiect atât de gingaș precum Spațiul Schengen. Poate că unii dintre dumneavoastră importă lalele sau alte buruieni fumabile din Olanda, poate că exportați fier vechi de la Fortus, poate vă gândiți să vă construiți vreun aeroport sau poate, pur și simplu, vă inflamați excesiv de ușor în chestiunile politice. Pentru că vrem să vă menajăm sensibilitățile și fiindcă, în general, nu ne preocupă problemele globale ale omenirii, ci doar bârfa, pălăvrăgeala și cârteala, vă zicem doar de un fenomen mai curând monden care însoțește noua ratare a aderării și care se petrece și pare să ia amploare unde altundeva decât pe Facebook.

Pe aia cu Schengen o știți?Ei bine, aflăm din presa de Bucale, mai exact din site-ul ăla protevist cu omul care stă pe vine drept siglă, cum că, de când cu „scandalul Schengen”, printre utilizatorii de Facebook a apărut moda de a-și plasa, între nume și prenume, și vocabula „Schengen”, după modelul creat de boxeri și alți bătăuși. (Ceva de genul Cătălin „Moartea din Carpați” Moroșanu). Ideea cică i-ar fi venit unei bloggerițe de prin Oradea, iar în câteva zile Facebook-ul s-a umplut de tot felul de personaje, mai mult sau mai puțin obscure, dar în general mega-pro-europene și, inevitabil, de dreapta, care țin morțiș să-și manifeste și în acest fel atașamentul față de fițoasa facilitate europeană. Sigur, președintele încă nu a renunțat la pagina „Alături de președintele nostru” pentru un nume mai penetrant ca „Traian «Schengen» Băsescu”, dar unul dintre consilierii prezidențiali a dat-o pe față. E vorba de al nostru ieșean Iulian Chifu, mai nou „Iulian «Schengen» Chifu”, fost ziarist, acționar la un post de radio, politolog, conferențiar și posesor al unor frumoși ochi…, în fine, al unor frumoși ochi, care, în afară de faptul că a fost lăudat chiar de prezident pentru ideea pactului cu Victor Ponta, e un tip destul de OK.

Sigur că găselnița cu pricina nu-i decât o formă ceva mai pretențioasă a pozelor cu pisici și mesajelor exaziate cum că „A venit primăvara!” și că, probabil, va dispărea în câteva zile, odată ce Germania ne va spune încă o dată, în cadru oficial, „Auf Wiedersehen”. Dar ideea în sine de te prezenta lumii nu doar cu nume și prenume, ca la Miliție, ci și cu o poreclă legată de o preferință, nărav sau eveniment relevant din viața ta, ei bine, această idee nu-i deloc rea și ar trebui preluată și de alții. Cum ar suna, de pildă, Traian „Flota” Băsescu (sau, mă rog, Traian „Chivas” Băsescu), Victor „Dottore” Ponta, Crin „Moș Ene” Antonescu, Emil „Dezastru” Boc sau Elena „Chanel” Udrea?!

Timpul Schengen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *