Poliţia vă testează cu mini-detectoare de minciuni

Iaşul este, începând de astăzi, al doilea oraş din ţară, alături de Braşov, în care se va derula un program-pilot de combatere a infracţiunilor în trafic. Partea inedită a programului constă în faptul că patrulele de poliţie rutieră vor fi dotate cu un aparat de ultimă generaţie, de fabricaţie belgiană, al cărui principiu de funcţionare este asemănător cu cel al unui detector clasic de minciuni, dar mult simplificat.

“Aparatul are dimensiuni foarte reduse, cam cât un laptop, iar performanţa sa a fost certificată de organismele europene şi internaţionale. Conectarea la cel pe care vrem să îl testăm se face printr-un manşon care i se aplică pe braţ, la fel ca aparatele care iau tensiunea. În urma  testelor făcute până acum, mini-detectorul de minciuni nu a greşit niciodată. Este un aparat care efectiv nu poate fi păcălit, aşa că nici un şofer în stare de ebrietate nu va mai putea minţi că a mâncat ardei în oţet”, atrage atenţia şeful Poliţiei Rutiere Iaşi, inspectorul principal Dragoş Moisuc.

Încântaţi de acest nou “gadget” cu care vor verifica participanţii la trafic, poliţiştii ieşeni au decis, ieri, să-i facă şi o probă “pe pielea lor”. Testarea a fost aproape să se sfârşească cu o tragedie, după ce, la întrebarea: “Ai luat vreodată şpagă de la un şofer?”, mini-detectoarele de minciuni aşezate pe braţele poliţiştilor care au avut curajul să se supună testului s-au supraîncălzit şi erau să ia foc.

“Cred că a fost un incident izolat, dar, ca măsură de precauţie, am decis să nu-l mai testăm niciodată pe poliţişti, ci doar pe participanţii la trafic”, a explicat şeful rutieriştilor ieşeni.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *