Poziţionări interesate: între Palas şi pogroame cu evrei

Santier Palas

Santier Palas

Autoproclamatul lider al presei ieşene şi-a devoalat recent destul de limpede poziţionările faţă de ultimele priorităţi ale oraşului şi judeţului, pentru ca noua agendă publică să fie cunoscută, nu doar de către ieşeni, potenţiali cititori, cât mai ales de cine trebuie.

Astfel, susţinerea proiectului imobiliar Palas este explicită şi firească, chiar dacă se marşează insinuant pe politica faptului implinit şi pe lipsa de logică de a avea în plin centrul oraşului cele mai noi ruine contemporane. Echidistanţa, raportarea la interesul public şi la respectarea legii, sunt tratate în registru minor, câtă vreme Iulian Dascălu deţine un important pachet de acţiuni la editor, iar relaţiile şi interesele comune de afaceri cu Cezar Caluschi şi Andi Lăzescu, sunt de notorietate.

Pe de altă  parte, continuă marota presupuselor gropi comune din Popricani, cu o insistenţă devenită proverbială, demers menit a justifica statutul de coordonator al unei fundaţii de studii evreieşti asumat de un colaborator de cursă lungă. Sigur că poziţia oficială a comunităţii evreieşti şi a unor lideri confesionali, de a nu deranja odihna în nefiinţă a eventualilor morţi din presupusele gropi comune, nici nu mai contează.

În sfârşit, publicaţia oferă mai nou acces integral la conţinutul ediţiei print, online, contracost.

Locuri de muncă la tot cartieru’ rezidenţial

Buna Ziua Iaşi, în afara ţintelor clasice şi a clienţilor tradiţionali, publică un surprinzător anunţ, cam publicitar evident, din care aflăm că „peste 1.000 persoane lucrează în prezent în şantierul ansamblului urbanistic Palas” şi că „circa 4.000 de locuri de muncă permanente pentru comunitatea ieşeană vor fi create la Palas. Dezvoltatorul a demarat campania de recrutare de noi specialişti pentru ocuparea posturilor care vor deveni funcţionale din toamna anului viitor, la inaugurarea complexului urbanistic!” Nu ştie nimeni, nici publicaţia în cauză, câţi ieşeni sunt printre cele 1.000 persoane care ar lucra deja acolo, în afară de deţinuţi şi chinezi, sau dacă complexul va mai fi vreodată inaugurat, cât timp există o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie, care constată ilegalitatea asocierii în participaţiune dintre Primărie şi dezvoltatorul imobiliar. Din aceaşi sursă suspect de amabilă aflăm că o doamnă deputat, altfel nora unui mult mai celebru fost parlamentar, ar fi fost desemnată vice-preşedinte al unei comisii de profil.  Ceea ce nu e rău, desigur, dacă tot a trecut deja o jumătate de mandat.

Iluminare de criză

Agenţia de presă care reprezintă local Trustul media unde bate vântu’, newsiasi, ne informează că deja excesiv de celebrul Şoric, Aurelian Vasea, poliţist de Neamţ, ar fi construit într-o zonă centrală din Iaşi o clădire de birouri, pe care ar fi închiriat-o recent. De asemenea, aflăm că, din motive de austeritate, Primăria va folosi acelaşi ornamente de mai an, plimbate de şapte ani dintr-un cartier în altul; se va renunţa de asemenea la amplasarea de brazi în două zone de la periferie, din motive că pe acolo „nu se prea circulă”. Deşi cu siguranţă se prea plătesc impozite şi taxe locale, ca şi în centrul oraşului.  Din aceleaşi motive, perioada iluminări de sărbători va fi mult diminuată.

Cântarea cântărilor

O altă pseudo-agenţie, despre care nu ştie nimeni cât, de ce şi mai ales pentru cine câştigă colportând păresimi şi audenii, publică o jenantă odă  de glorificare, jilavă de laude şi osanale  superlative, la adresa rectorului unei universităţi particulare. Altfel, un om deopotrivă deştept şi simpatic care, cu siguranţă, se simte şi el jenant de statuia în ronde bosse care i-a fost scobită de un cetăţean care, culmea, i-ar mai fi şi un fel de rudă prin alianţă. Başca cognomenul de „mogul al Iaşului”, alăturat altor doi proprietari reali de trusturi media, personalităţi destul de controversate pentru a nu reprezenta neapărat companii frecventabile, de nivel academic!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *