Premieră galactică la Iaşi: Ultimul film din seria „Războiul stelelor” s-a turnat la Tribunal

Haoleu, praleo, mânca-ţi-aş! Steterăm şi ne crucirăm mai zilele trecute, pe holurile Trebunalului, de nu ne venea să credem dacă ne mai aflăm în măgăoaia care împarte giustiţia în târg ori într-unul dintre palatele celea ţigăneşti, în care bulibaşa împarte dreptatea cu sabia cu tăiş de aur şi mâner bătut în diamanturi şi rubine scumpe.

Nimeriţi ei prin Palatul de Giustiţie, cu lungile procese de calomnie şi, bineînţeles, în căutare de noi subecte tari pentru onor cetitori dumneavoastră, bârfitorii au asistat la scene greu de descris într-un ziar serios precum cel de faţă. Două hoarde pirandeşti s-au luat la spurcat de numa-numa în faţa sălii de judecată, de ziceam că mai au olecuţă şi să iau la păruială în văzul sărăntocilor care credeau că au nimerit în cea mai serioasă şi mai înfricoşătoare clădire din centrul Iaşului.

tigani_1Să nu credeţi acum că pirandele de care vorbim acum erau dintre cele colorate şi cu salbe de galbeni la gât, cu care ne-a obişnuit Iaşul metropolitan de secole-ncoace (vezi Zanea, Ciurea, Grajduri etc.). Spre (ne)fericirea noastră, nu erau nici măcar dintre cele care una-două îşi ridică şi ridică fustele a blestem ori te stropesc cu laptele matern între ochi, dacă ai curaj să-i spui: „Dă-te olecuţă mai încolo, că mă dă jos mirosu”. Nu! Rromancele scandalagioaice erau dintre celea mai spălate şi cari au văzut la viaţa lor cum arată un colier Cartier ori un parfum Givenchy, dară nu din acela vândut de sacoşari prin pieţe, cu 50 de lei flaconu de 200 ml, la promoţie.

Stele de stele

Ne-am băgat şi noi în samă, ca să vedem despre ce-i vorba, şi am aflat că eroinele panaramei nu erau altele decât rubedeniile lui Cosmos, cel poreclit şi „Prinţul ţiganilor”, acela de i s-a înfundat de la atâtea ierburi de tras pe nări. Iară hărmălaia de la Trebunal cică ar fi pornit chiar de la cumnat-su, Costică, la fel de mare amator de prafuri scumpe, care ar fi intrat peste mama lui Cosmos pe nepusă masă, chiar la viloanţa cu ştaif ridicată gard în gard cu Poliţia Muniţipală.

Nu mai ştim acuma şi ce şi-au spus între ei şi de la ce s-au luat. Cert este că, la atâtea staruri ţigăneşti şi Cosmoşi înfierbântaţi, mai aveai oleacă şi ai fi crezut că eşti într-un film de „Războiul stelelor”, nu pe sălile Tribunalului. Ghinionul pirandelor a fost însă intervenţia jandarmilor, care au salvat astfel transformarea Palatului de Giustiţie într-unul din acelea cu turnuleţe de tablă zincată şi cu calul băgat în living. Decoraţiuni care, între noi fie vorba, nu s-ar potrivi deloc rău la personagiile care se iau la îmbrânceală pe holuri…

Rroma Antică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *