Preţul morţii

(Van Damme a refuzat să joace în acest film)

Să fi om, e lucru mare, să fi mort, costă parale. Acesta este, se pare, noul principiu după care se vor ghida cei de la SC Servicii Publice SA, atunci când vor începe să jupoaie pielea de pe urmaşii celor îngropaţi în cimitirele ieşene administrate de cioclii acestei firme.

Condiţiile, însă, vor fi foarte „răcoroase”, de nici să nu-ţi dai seama cum ţi se scurge transpiraţia pe şira spinării. Asta deoarece conducerea SC Servicii Publice a propus majorări ale tarifelor pentru serviciile oferite, începând din acest an, până şi cu 100 la sută faţă de cele actuale.  Numai pentru ochirea unui loc de veci, cioclii societăţii vor lua de pe cel viu 20 de lei (cu piele cu tot), iar pentru îngroparea celui dus în loc cu verdeaţă veşnică vor mai lua 60 de lei, peste pomene şi alţi pitaci pe care rudele vor trebui să-i înghesuie creştineşte în buzunarele largi ale salopetelor groparilor.

În faţa acestor sume care vor fi facturate cu mare pioşenie de administraţia cimitirului, se va pune la dispoziţia doritorilor (ptiu, drace!) şi o serie de numere de telefon pentru îngropări „after cemetery”. Astfel, dacă te-au podidit lacrimile prea tare sau ai mai avut de purtat ultimele discuţii cu răposatul şi timpul de îngropăciune s-a dus, faci chetă de la vreo trei generaţii de bocitori, de vreo mie de lei, dacă bineînţeles cel dus a fost harnic, şi te duci cu răposatul pe năsălie la poarta cimitirului şi la miezul nopţii.

Pentru ca  îngerii să fie cu cel pus pe năsălie iar dracii să nu bolborosească la gura urmaşilor, puşi de oamenii cu obrazul gros de la cimitire să arunce cu bani ca la nunţile de manelişti cu cefe groase, conducerea funebră a acestei societăţi funerare s-a gândit să conserve fiecare moment.

„De anul acesta morţii noştri vor avea un catafalc nou – nouţ, din inox, vom putea să-i menţinem până la groapă într-un frigider de capacitate mare, industrială, vom avea instalaţie de aer cu răcire la sălile de parastas şi, bineînţeles, vom achiziţiona şi o cameră digitală pentru momentele solemne şi funebre care se vor petrece la noi în cimitire, pe care le vom da contra cost rudelor sau, în caz contrar, le vom scoate la licitaţie sau pune pe Youtube”, ne-a spus, în exclusivitate, Luminiţa Arţaru, şefa cimitirelor din Iaşi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *