Primarul Nichita – asul din mâneca scumpirilor

CET IasiGheorghe Nichita a descoperit cum poate ajuta populaţia săracă din oraşul lui socialist şi modern: scumpeşte preţul gigacaloriei. După ce guvernul a micşorat subvenţiile pentru căldură de la 80 la 61 de lei, municipalitatea ieşeană a decis să păstreze vechea sumă. Pentru că a luat această hotărâre, Consiliul Local a avut de ales: Să acopere diferenţa din bugetul local ori să ia mai mulţi bani de la populaţie. Aşadar şi prin urmare, Gigi face preţul mare: de la 185 lei la 204 l pentru fiecare gigacalorie pe care o aştepţi în calorifer.

Nu dau nume, dar ştim cu toţii cine se face vinovat de această situaţie. Nu sunt fanul incompetenţei lui Nichita transferate în cârca cetăţenilor”, zice viceprimarul Gabriel Grigore.

Aproape 56.000 de ieşeni clienţi ai CET vor avea de achitat facturi umflate spontan. Nu disperaţi încă, mai aveţi de trecut lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie.

Încă nu suntem nr.1 la preţul gigacaloriei

Ambiţia primarului Nichita nu este suficientă să ajungă nr. 1. Directorul tehnic al Primăriei spune că Iaşul încă nu a ajuns pe primul loc la preţul gigacaloriei: “Încă nu suntem numărul 1, nici nu e scopul nostru ăsta, ci acela de a păstra un echilibru între ce se consumă şi ce se produce. Situaţia financiară a oraşului nu ne permite mai mult”Mihai Chirica.

În timp ce oamenii cumsecade mângâie caloriferul ca pe o lampă fermecată, edilii susţin că CET are nevoie de bani pentru proiectul de modernizare. Este vorba despre 72,8 milioane euro, dar acestea sunt fonduri atrase pe POS Mediu. Doar 5 la suta din această sumă, respectiv 3,64 milioane euro, este suportat de municipalitate, restul fondurilor venind de la Ministerul Mediului şi UE.

Un act emis pe 25 noiembrie 2010 de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare stabilea noile preţuri ale gigacaloriei plătite de ieşeni • Conform acestuia, noul preţ de referinţă al gigacaloriei creşte la Iaşi din acest an de la 185 lei cu TVA la 204 lei cu TVA!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *