Programul rablagit

Din imperiul omului de afaceri Comănescu fac parte mai multe perle, dintre care două atrag sezonier atenția opiniei publice: crama, în jurul Crăciunului, și REMAT, odată cu programul Rabla. Toate bune și frumoase, belșug să fie, că poate s-o rătăci și pe la noi vreo lădiță cu Aligote de pe dealurile Copoului. Altu-i baiul nostru.

Programul rablagitAvem o durere cu doamna aia care are nume din Bacovia și a cărei prenume pare că vine, ce ironie!, de la Rovinietă. Ne referim la doamna Rovana Plumb. Nu ne e clar ce a făcut doamna ministru, cum s-a împărțit maldărul de tichete la Iași, fiindcă astăzi se împlinesc trei săptămâni de când trecem pe lângă un cârnaț de mașini ce și-a înfipt un capăt în REMAT-ul de care vă spuserăm, iar celălalt îi bălăngănește la aproape un kilometru mai încolo.

Te apucă nostalgia când vezi niște mașini care au purtat mai bine de un deceniu bucuriile și amărăciunile ieșenilor, care s-au îndreptat vara spre mare, clocotindu-și pasagerii, sau au scârțâit din planetare pe drumuri de munte. Cine știe câte amoruri s-or fi făcut pe banchetele lor din spate, câte amenzi s-or fi plătit pentru tot felu de nebunii șoferești și câte certuri s-au iscat fiindcă reparațiile au depășit bugetul părții masculine a familiei? Coada aia de mașini e o priveliște tristă pe care trebuie să o suporte aceia care vin dinspre Tomești zilnic în Iași. Iar durerea e și mai mare când constați că nu se mișcă nimic, că niciuna dintre bătrânelele respectabile ale șoselelor nu-și găsește liniștea de veci în compresoarele colectorului de fier vechi.

Misterul acestei nemișcări s-a adâncit când am citit presa centrală. Cică județului Iași îi sunt alocate 108 tichete într-o primă etapă. Acum, n-am vrea să ne dăm specialiști, dar am zice că acolo sunt deja cam tot atâtea mașini. Și e vorba de un singur punct de colectare. În ciuda faptului că e concurență mare și rablele par a se înghesui două pe-un tichet, coada nu vrea să se miște și pace. Pas de mai înțelege ceva! Ca să ne afundăm însă într-o ceață totală aflăm că, de fapt, alocarea asta e doar un sfert din cota județului, iar restul va fi primit pe măsură ce se vor casa autoturismele.

Păi cum să primești alte vouchere, când tu nu ești în stare să le cheltuiești nici pe astea, fiindcă cineva de undeva a decis să le blocheze? Toată povestea asta miroase ca istorisirea unei prietene care ne-a spus, prin 90, a rămas în pană cu mașina părinților fix în fața Guvernului, la București. A încercat s-o împingă pe dreapta și, contemplând-o, șoferii bucureșteni încetineau doar pentru a o complimenta pentru numărul de Iași: „Sârma, fă, moldoveanco!”. Tare ne este că programul Rabla s-a rablagit la noi cam din aceleași considerente…

Aro Diesel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *