Provocare pentru 2015: Tehnopolis şi Centrul Expoziţional să prindă viaţă

De când am început să ne jucăm de-a Uniunea Europeană, ne-am obișnuit cu ideea că fondurile europene sunt niște bani veniți de-a moaca, pe care îi putem sparge după cum avem chef. Că, de fapt, o bună parte din ei sunt de fapt bani românești, că doar și noi contribuim la bugetul UE, e altă treabă. Faptul că UE tot bate toba pe ideea de dezvoltare durabilă, adică să se mai vadă ceva și după câțiva ani de la tăierea panglicii, n-a părut să fie observat de prea mulți.

Două muzee
Cam aceeași fază s-a întâmplat la Iași, unde s-au construit două muzee unul lângă altul, fără ca cineva să-și pună prea multe probleme în ceea ce privește viitorul acestora. Consiliul Județean a inițiat un parc tehnologic, visat ca un fel de Silicon Valley de Bahlui și un Centru Expozițional în zona CUG, care ar fi trebuit să înlocuiască Sala Polivalentă ca spațiu pentru expoziții și târguri. Pentru obținerea mai multor puncte și câștigarea finanțării, a fost cooptată și Primăria, care nu a zis nu, că doar era vorba de a stoarce un ban de la UE, într-o perioadă în care marfa asta era destul de rară. Ca urmare, în ambele investiții, cele două instituții au avut cote egale. Rezultatul pe termen scurt a fost construirea a 5.100 mp de birouri la Tehnopolis și niște platforme betonate pentru orice construcție industrială voiai. Pe partea cealaltă, 5.400 mp de spațiu expozițional la Centrul de profil. Rezultatul pe termen lung? Zero. Tehnopolis era util câtă vreme nu existau încă spații comerciale mai de doamne-ajută în târg, iar comune ca Miroslava sau Lețcani nu dispuneau de suprafețe mari de oferit. Lucrurile s-au schimbat între timp. Nu sunt mulți dispuși să se îngroape la marginea târgului, unde nu-l știe nimeni, iar investitorii serioși n-au ce face cu doar jumătate de hectar de platforme. Centru Expozițional n-a reușit să ia locul clasicei Săli Polivalente, din același motiv, al amplasamentului. S-a mai ținut acolo câte o expoziție organizată de CJ, dar fără prea mult entuziasm.

Rezolvare simplă
Mai mult, faptul că cele două proiecte au o conducere bicefală, iar primarul și șeful CJ sunt din partide diferite, a dus inevitabil la neînţelegeri. Așa că, de-oleacă de vreme, adică de mai bine de un an, CJ și Primăria s-au gândit să le împartă. Decât două hardughii cu câte doi șefi, mai bine își ia fiecare câte o jucărie și face borș cu ea. Logic, și-atunci care e problema? Păi, zău că nu știm. Aparent, totul s-a blocat în evaluări. Cât a costat fiecare, ca împărțeala să fie dreaptă. Hai că le zicem noi, că poate au rătăcit hârtiile. Tehnopolis a costat 6,35 milioane euro, Centrul Expozițional – 8,39 milioane euro. Ca să nu fie motiv de ceartă, subliniem că valoarea de piață a fiecăruia este practic zero. Ultima oară, era vorba ca CJ să preia Centrul Expozițional, iar Tehnopolis să revină Primăriei. Cifrele le aveți. Ce mai lipsește pentru împărțeală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *