Rectorul UPA, Doru Tompea, cu inima cât un purice. Clădirile universităţii, executate de Fisc. E sfârșitul?

Bunurile imobile ale Universității ”Petre Andrei” și două terenuri ale latifundiarului Ioan Zapodeanu vor fi scoase la vânzare, prin licitație, pe 19 decembrie. Astfel, Fiscul vrea să-și recupereze o parte din banii datorați de UPA. Pentru cele trei imobile ale universității, Fiscul cere 36 de milioane de lei, fără TVA. Pentru cele 4,3 hectare de teren ale lui Ioan Zapodeanu (care este executat în calitate de garant ipotecar), prețul de pornire este de 2,5 milioane de lei.

Întrebări compuse
Dincolo de știrea în sine, câteva sunt întrebările relevante în această speță:

– A scăzut prețul îndeajuns de mult încât să apară cumpărători interesați de turnul UPA, un gigant din oțel și sticlă, și de căminul studențesc de pe Otilia Cazimir? Sau se mai așteaptă coborârea cu încă o treaptă, astfel ca la următoarea licitație imobilele să fie achiziționate la preț de chilipir?

– Mai este interesat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF, de cumpărarea turnului UPA și transformare lui în spații pentru studenții de la Medicină și Farmacie?

– Ce se va întâmpla cu studenții UPA, cea mai mare universitate privată din Moldova? Executarea respectivelor imobile va echivala și cu închiderea universității sau rectorul Doru Tompea are un plan de restart?

Cauzele prăbușirii
Cum a ajuns Universitatea ”Petre Andrei” pe buza prăpastiei? Explicația e simplă, nu intrăm în detalii tehnice, că lucrurile sunt extrem de clare. Pe de o parte a scăzut numărul studenților (cei care au promovat bacalaureatul sunt din ce în ce mai puțini, iar criza economică i-a făcut și pe absolvenți să-și numere de două ori banii înainte de a se înscrie la o facultate privată cu taxe destul de măricele). Pe de altă parte, rectorul Tompea de la UPA a fost nevoit să faca investiții pentru a obține o clasificare cât mai bună. Spre exemplu a cumpărat hotelul Studis, de pe strada Otilia Cazimir, pe care l-a transformat în cămin studențesc. Pentru clădire a plătit fostului proprietar 3 milioane de euro, mare parte din fonduri fiind împrumutate din bancă. Acestea au fost cele două mari lovituri care au zdruncinat finanțele UPA. Apoi, bulgărele de zăpadă s-a tot rostogolit, iar universitatea a strâns datorii către fisc și bănci cifrate la câteva zeci de milioane de lei.

Prețul, în picaj
Recent, Fiscul a început procedurile de executare împotriva UPA. Dar la licitația de pe 17 octombrie nu s-a prezentat nimeni. Atunci, cele trei imobile (sediul de 13 etaje, căminul studențesc și un alt spațiu) au fost scoase la vânzare la un preț de pornire, cumulat, de 51 milioane de lei fără TVA. Nimeni nu era nebun să dea atâta bănet când, la proceduri ulterioare, prețul de vânzare va coborî. Drept dovadă, aceleași trei imobile, la termenul de pe 19 decembrie au un preț de pornire de 36 milioane de lei, fără TVA, adică cu aproape 30% mai puțin. E interesant dacă la acest scor se va băga cineva sau dacă cei intersați vor aștepta să mai scadă prețul cu o treaptă.

O ia de la capăt?
Dacă sediul UPA se va vinde, rămâne întrebarea ce va face rectorul Doru Tompea? Va avea puterea să o ia de la capăt. Adică, cu studenții rămași să continue activitatea în alte spații și să încerce imposibilul: să renască din propria cenușă.

– 17 octombrie, a fost ziua primei licitații la care nu s-a prezentat niciun cumpărător

Bunurile UPA scoase la vânzare:
– cămin, S+P+4E, situat în strada Otilia Cazimir. Preț de pornire a licitației 11,4 milioane lei, exclusiv TVA
– sediu UPA, D+P+M+13E, situat în strada Grigore Ghica Vodă. Preț de pornire 23 milioane lei, exclusiv TVA
– imobil UPA, situat în zona Fundație. Preț de pornire 1,1 milioane lei

Bunurile lui Zapodeanu scoase la vânzare, în calitate de garant:
– teren 43.300 mp, situat pe șoseaua Iași – Tomești. Preț de pornire 2,5 milioane lei, exclusiv TVA

tompea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *