Regiunea Nord-Est, fotografie oficială. Iașul, motorul regiunii

Iașul este cel mai important centru de dezvoltare din Moldova. Aceasta este concluzia care poate fi trasă pe baza datelor din Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020. Documentul a fost realizat anul trecut și conține inclusiv ultimele date statistice din toate județele Moldovei. Indicatorii prezentanți sunt din anii 2012, 2013, 2014, în funcție de momentul în care au fost realizate ultimele măsurători oficiale.

Pe primul loc
Județul Iași este campion la unul dintre cei mai importanți indicatori. În ceea ce privește datele economice ale regiunii, Iașul se poate declara motorul economiei din zona Moldovei. Chiar și așa, deși regiunea de Nord Est are cea mai mare populație dintre celelalte regiuni, contribuția la Produsul Intern Brut Național este de doar 10,2% (în 2011). Concret, contribuția județului Iași la Produsul Intern Brut Regional este de 29%, pe locul doi fiind județul Bacău, cu 21%. Cel mai mic aport la PIB-ul Regional îl are județul Vaslui cu doar 9%.

Și monumente
Transport public în comun ecologic exista în 2012, la nivel de tramvaie doar în județele Iași și Botoșani, iar la nivel de troleibuze doar în județul Neamț. Conform datelor oferite, la nivelul județului Iași, transportul public în comun a însemnat peste 131 milioane de călători, de departe cel mai mare număr de pasageri din Moldova. În județul Iași există un număr impresionant de monumente istorice, 1.630. De altfel, județul nu este doar pe primul loc în regiunea Nord Est, ci se situează pe locul doi pe țară, după capitală. Județul Cluj, de exemplu, locul trei pe țară, are 1.382 monumente istorice. La nivelul Regiunii Nord Est, județul Iași deține 40% din totatul monumentelor istorice.

Cei mai mulți turiști
Județul Iași conduce și în ceea ce privește populația școlară. Un procent de 28% din populația școlară din regiune se regăsește în județul Iași, urmat de Suceava cu 20%. Deși în Regiunea de Nord Est există câteva zone cu un potențial turistic important, precum zona Bucovinei, zona turistică a Bacăului, a Neamțului, numărul cel mai mare de turiști este înregistrat în municipiul Iași. Conform datelor oficiale, cea mai vizitată localitate din Moldova în 2013 a fost municipiul Iași, cu aproape 163.000 de turiști, peste 21% din totalul regional, durata medie de ședere fiind de 1,94 nopți/turist. Din județul Iași, localitatea Ion Neculce mai iese în evidență, cu un număr de turiști de aproape 4.800. Prin comparație, localitatea Vama din Suceava a avut în aceeași perioadă de timp 4.870 de turiști declarați, iar orașul Bicaz din Neamț, 6.570 de turiști.

Nu și cu agricultura
Chiar dacă mare parte din populația județului locuiește în mediul rural, agricultorii ieșeni mai au de învățat de la colegii din alte județe. Dincolo de diferențele de calitate a solului, Iașul a reușit în 2013, să aibă o producție pe hectar mai importantă decât celelalte județe doar la tomate și usturoi uscat. La toate celelalte categorii de produse, precum grâul, orzul, porumbul, floarea soarelui, pepenii, cartofii, ceapa, varza suntem depășiți de cel puțin un județ. În ceea ce privește efectivele de animale, Iașul conduce la puține capitole, doar la porcine și cabaline. Pe de altă parte, Iașul are cea mai mare suprafață de terenuri degradate și neproductive, aproape o treime din suprafața totală din regiunea Nord Est, adică peste 27.000 ha. Pe locul doi este județul Vaslui cu 16.500 ha terenuri degradate și neproductive.

Statistică
Problemele dezbătute intens în media în ultima perioadă, legate de defrișări, furturi de lemn, nu se transpun și în statistici. Toate județele din Regiunea Nord Est au raportat mai multe suprafețe de pădure în 2013, decât aveau în 2007. Creșterile nu sunt mari, dar nici măcar un județ nu are păduri mai puține. La acest capitol conduc județele Suceava cu o suprafață totală de peste 422.000 ha, Bacău cu 265.000 ha și Neamț cu 254.000 ha. Iașul are, în acte, 95.000 ha de pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *