Reportaj de la inaugurarea noii piste a Aeroportului

Inaugurarea noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi a avut loc joi, 21 august. „Bârfa de Iaşi” a trimis un reporter special la acest eveniment. Redăm în continuare relatarea acestuia, evident sub forma unui pamflet:

Ora 6.00 – Un stol de ciori aterizează fără probleme pe noua pistă a Aeroportului Iaşi. Formaţia aeronautică a fost întâmpinată de acordurile melodiei „Păsărică, mută-ţi cuibul”, difuzată de radioul din ghereta paznicului.

Ora 7.30 – Primele grupuri de taximetrişti sosesc în parcarea din faţa aeroportului. Sunt obosiţi şi nervoşi de suspendarea curselor aviatice din ultimele zile. „Unde-s englejii, unde-s italienii, că-i mănânc, dom’le! Păi se poa’, să nu vină nici un fraier cinci zile la rând? Eu pe cine jecmănesc, zi şi matale!”, ne-au declarat şoferii, arătându-ne portofelele goale.

Ora 9.00 – Grupuri, grupuri de pensionari intră în incinta aeroportului. Se aşează cuminţi pe scaunele special amplasate în apropierea pistei. Mulţi dintre ei nu au văzut niciodată o pistă de aeroport. Unul comentează: „Oare spargem şi noi nişte şampanii pe noua pistă, că tare sete-mi e?”

Ora 9.30 – Apar oficialităţile, în frunte cu preşedintele CJ, Cristian Adomniţei. Acesta face semn publicului cu degetele ridicate, în semn de victorie. De mândru ce e, costumul stă să-i plesnească. La instalaţia de sonorizare se aude coloana sonoră de la „Piraţii din Caraibe”. Ce-o fi vrând să însemne asta? Are legătură cu cei 40 de milioane de euro pe care i-a luat de la Simirad, pentru a demara lucrările la pistă?

Ora 10.00 – Maestrul de ceremonii este cunoscuta prezentatoare tv Simona Gherghe. Aceasta spune că, prin noua pistă, Iaşul are Acces Direct către Europa. Câţiva bărbaţi aplaudă, abia aşteaptă să le vadă pe pistă şi pe asistentele lui Capatos.

Ora 10.30 – Prin public s-a răspândit zvonul că inaugurarea se va face cu Cristian Adomniţei aşezat în şpagat pe două avioane. Preşedintele CJ neagă, spunând că nu vrea să rişte o nouă ruptură în conducerea PNL, după modelul Tăriceanu.

Ora 10.40 – Pe un imens monitor amplasat în faţa spectatorilor, se derulează imagini de la realizarea pistei. La fiecare zece cadre, apare Cristian Adomniţei în diferite ipostaze: ba pe excavator, ba pe buldozer, cu casca pe cap, cu mapa, cu sapa. Unii spectatori vociferează, se plictisesc, vor să vadă emisiuni adaptate evenimentului, precum „Dezastre în aer” de pe National Geografic.

Ora 11.00 – Preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, susţine discursul inaugural. Citeşte textul de pe un avion mic de hârtie, trimis în zbor de propriul purtător de cuvânt. Din păcate, avionul de hârtie ratează aterizarea pe pupitru. Adomniţei se apleacă, îl ia şi începe să-şi citească discursul. Constată că îi lipseşte finalul, acesta fiind scris pe o aripă care se rupsese la aterizare. Panicat, încheie scurt: „Aeroportul sunt eu!”

Ora 11.05 – Se aşteaptă sosirea aeronavei de Roma, cea care va efectua zborul inaugural. Chestia cu prima aterizare pe noua pistă flexibilă, e o simplă gogoaşă electorală. Pista a fost gata acum câteva zile, iar pe ea au aterizat deja 15 aeronave.

Ora 11.15 – În aşteptarea avionului, fanfara interpretează melodii de pe coloana sonoră a filmului “Misiune Imposibilă”. Cristian Adomniţei mustăceşte, mândru de subtilitatea mesajului pe care vrea să-l transmită publicului.

Ora 11.25 – Avionul de Roma apare la orizont, departe. Publicul freamătă. Aeronava aterizează maiestuos şi trece încet prin faţa spectatorilor. Adomniţei urcă în cabina piloţilor, pentru şedinţa foto de Facebook. Îi întrebăm pe piloţi cum li s-a părut pista. Ni se răspunde cu amabilitate: “E ca un blat subţire şi crocant. Dacă puneţi pe ea nişte mozzarella şi măsline, puteţi face o pizza foarte gustoasă”.

Ora 11.30 – Festivităţile s-au încheiat. Lumea pleacă. Un pensionar îi explică altuia de ce a fost inaugurată pista aeroportului, doar pe trei sferturi, adică 1.800 din 2.400 de metri: “Asta e doar pentru sosiri, dom’le! Pentru bucata ailaltă, de plecări, mai venim şi data viitoare!”. Misiune îndeplinită, pe trei sferturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *