RISCURI URIAŞE: 25.000 de centrale din Iaşi nu sunt verificate periodic

Preţul gazelor naturale a crescut deja o dată în acest an şi va mai fi majorat încă de două ori până la sfârşitul lui 2014. Până în 2018, va fi o “explozie” a preţului la gaze naturale. Din păcate, aceasta nu e singura. Luni, în Capitală, s-a produs o explozie (adevărată) la o clădire de birouri din sectorul 6. Deşi ancheta nu a fost încă finalizată, există indicii potrivit cărora evenimentul s-a produs din cauza unor acumulări de gaze, în camera centralei termice, aflată pe acoperiş. Din fericire, în acest caz nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale.

Jumătate nu sunt verificate
Însă explozia din Bucureşti redeschide un mai vechi subiect şi la Iaşi. Din cele 40.000 – 50.000 de centrale termice individuale din blocurile ieşenilor, câte sunt verificate periodic? Câte sunt sigure? Statisticile arată că nici jumătate, adică mai puţin de 25.000 sunt verificate la termen (adică o dată la maxim doi ani). Aşadar avem de-a face cu vreo 25.000 de bombe care ticăie în 25.000 de apartamente răspândite în tot Iaşul.

Alt risc major
Alături de riscul de explozie (cauzat de scăpările de gaz) există şi acela al generării de monoxid de carbon. Adică, arderea gazelor fiind incompletă, de la centrală să se degaje o emisie de monoxid de carbon. E vorba de un gaz perfid, monoxidul de carbon fiind invizibil şi fără miros, acesta poate duce chiar la decese, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat în România. “Spre deosebire de cazanele energetice instalate în sursele centralizate, amplasate de regulă la distanţă de aglomerările urbane, prevăzute cu coşuri înalte care asigură o dispersie corespunzătoare a poluanţilor emişi, în cazul centralelor termice de apartament, evacuarea gazelor de ardere se face, practic, fără dispersie, la nivelul căilor respiratorii ale vecinilor de bloc”, se arată într-un studiu realizat la Universitatea Politehnică Bucureşti.

  • 83% din decesele cauzate de intoxicaţia acută cu monoxid de carbon au loc în lunile de iarnă, deci principala cauză o reprezintă mijloacele individuale de încălzire care au avut defecţiuni majore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *