Să FIE ciupeală! Că altceva ce să FIE?

Mare aglomeraţie pe listele celui mai (ne)aşteptat eveniment cultural al Iaşului. Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), o afacere clocită de Florinel de la ABplus, firma de iarmaroace de unde toţi angajaţii pleacă obidiţi şi scuipaţi, este aproape de start. Patronii jecmănari stau cu pistolul în mână, iar publicul fraierit s-a aşezat la coadă la bilete. Nu că n-ar fi frumos ce-o să vadă, însă condiţiile de spectacol sunt de  mizerie. Casa de Cultură a Studenţilor, un spaţiu unde toţi puberii aruncă seminţe şi moşnegii îşi suflă tuberculoza în batistă, pietonalul Ştefan cel Mare, unde SMURD va avea de treabă cu toate babele melomano-cardiace şi alte configurări scenice cam sărăcăcioase. Pe de altă parte, nici Iaşul, aşa cum se burică el, n-are mare ofertă de spaţii şi de când Beatrisa s-a pus şefă peste sala Naţionalului, restul au pupat zgârciul, că osul l-au luat alţii.

Să FIE ciupeală! Că altceva ce să FIE?Cronica unei şmenuieli anunţate

Şi de fapt ce-i FIE ăsta? Un bizniz, aşa cum am mai spus, pus la cale de Florinel şi aleasa inimii lui, o mare doamna organizatoare de evenimente care ar avea nevoie să mai treacă pe la un salon unde se face face-lift total. Nu de alta, dar poate îi ies mustăţile în poza de pe covorul roşu şi se duce dracu’ tot aranjamentul cultural oferit de către o snobilime care încă mai tânjeşte la călătoriile cu tramvaiul pe ruta lui 9. Către CUG, adică, o zonă plebee transformată în cartier rezidenţial prin lipsa locatarilor care au fugit la ţară, de teama crizei.

Catalogul-program, aşa cum pretenţios anunţă gazdele evenimentului, reuneşte peste o mie de nume, care n-au ştiut cu cine intră în troacă. Oamenii, de bună credinţă, au venit la Iaşi să-l scoată din anonimat şi din proastă creştere, însă au dat peste cine nu trebuia. De promovare se ocupă nişte ageamii (vom reveni cu detalii despre o jună fălcoasă, mare piaristă pe onlain, care şmenuieşte tot ce prinde; reper vezi Bulz şi Bluzul din Bucium, unde am dat bani pe bilet şi am rămas flămânzi, că n-a ajuns mălaiul), la organizare totul e moca fiindcă baştanii de la ABplus n-au scos un framc din buzunărelul ferecat, pe care îl deschid doar când trebuie să strângă creiţari, iar partenerii sunt aleşi după potenţa contului şi a numelui. Eşti cineva, te pun pe afiş la FIE, nu te ignoră, într-un cunoscut stil moldovenesc cu cacofoniile de care Florinel încă nu s-a dezbărat.

În loc de epilog

Ce-ar mai fi de spus? Că vom merge la FIE la evenimentele gratuite, fiindcă parcă e păcat să ratezi întâlniri cu oameni memorabili, de la care ai de învăţat cum nu se trăieşte viaţa, adică în minciună, şparleală, ţepuială, aşa cum scrie în manualul celor de la ABplus, pe care au scris cu cerneală invizibilă în programul FIE. Aşa ca să FIE! Şi vom merge ca să vă povestim cum petrece ciocoimea pe seama visurilor altora de a avea şi ei în oraş un eveniment de marcă din care să nu iasă jumuliţi de tot! Aşa cum face Florinel pe orice pune mâna!

Ciolănel Biznosu    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *