Schimbarea la faţă a Poliţiei ieşene

Vezeteu Alina

Vezeteu Alina

Poliţia ieşeană suferă schimbări profunde. Atât de ordin structural, cât şi de imagine. Aflată, deocamdată, într-o perioadă de pregătire şi de „familiarizare”, tânăra şi frumoasa Alina Vezeteu are, la prima impresie, toate şansele de a fi purtător de cuvânt al Poliţiei ieşene.

Născută în 1989 (un an al schimbărilor radicale în România), pe data de 18 februarie, Alina spune că este pregătită pentru noi provocări. „Sunt mândră să port uniforma, iar, atâta timp cât o port, trebuie să fiu demnă de ea”, spune entuziasmată tânăra poliţistă.

Ordine şi siguranţă. Atât…

Alina a ştiut încă din timpul liceului ceea ce vrea. Aşa că, imediat după examenul de Bacalaureat, a urmat cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. După ce a terminat, în august 2010, a fost repartizată la compartimentul de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Târgu Frumos.

“Eram atrasă de uniformă pentru că impune respect şi autoritate. Acesta este motivul principal pentru care am ales să urmez această carieră. Iar când îmi propun ceva nu mă las până nu obţin”.

Cât despre primul impact cu munca practică de poliţie, tânăra ieşeancă – o mână de om, la prima vedere, spune că:

“Teoria nu-i ca practica. Colegii m-au susţinut foarte mult, în schimb. Nu am avut timp de acomodare. A trebuit să mă impun încă din prima zi. A trebuit să le arăt că eu port uniforma şi nu ei. Au fost persoane care mi-au făcut şi avansuri, dar i-am pus la punct. Atunci când reprezinţi instituţia trebuie să impui respect”.

Îndrăgostită de sport şi de… familie

De un an de când practică această meserie, Alina nu se mai poate bucura de foarte mult timp liber.

„Timpul liber nu prea există. Dacă se iveşte un eveniment, trebuie să fiu la birou. Responsabilitatea este mult mai mare”.

Însă, atunci când îl are, încearcă să profite cât mai mult. Preferă să îl petreacă în sânul familiei, înconjurată de persoane foarte apropiate, încecând astfel să uite de toate problemele. Se mai destinde şi practicând sport.

“Am practicat handbal şi volei foarte mulţi ani, iar acum am un program regulat de sport. Îmi place foarte mult să citesc cărţi poliţiste în timpul liber şi să vizionez documentare şi filme de aceeaşi factură”.

De la Mel Gibson, la Virginia Pralea şi Mădălin Ţăranu

Actorul său preferat este Mel Gibson, în rolul poliţististului din „Armă Mortală” (n.r.: şi al doamnei Virginia Pralea, care a ţinut să intervină discret în discuţie). Tânăra Alina nu este adepta ieşitului în cluburi, preferând să se întâlnească doar cu prietenii sau foştii săi colegi la o terasă sau cafenea.

În ceea ce priveşte tinereţea, poliţista spune că aceasta poate fi un atuu, dar, de asemenea, poate fi privită de mulţi ca un minus.

„Tinereţea poate fi egalată cu lipsa de experienţă şi considerată un dezavantaj, însă aceasta poate fi suplinită prin dorinţă şi putere de muncă. Şi suportul celor mai în vârstă contează, iar pe mine m-au susţinut foarte mult doamna Pralea şi domnul Mădălin. Am mai furat şi puţin din experienţa lor de muncă”, spune tânăra poliţistă.

Nu este căsătorită, dar e studentă la Drept

Alina nu este căsătorită şi nici nu are gânduri pentru aşa ceva în viitorul apropiat. Consideră că sunt încă foarte multe lucruri de învăţat, fiind implicată şi în foarte multe activităţi extra profesionale, care au însă legătură tot cu Poliţia.

“Am colegi care studiază şi la Jurnalism, eu sunt în anul III la Drept. În timpul liber facem însă şi diferite campanii de prevenţie, cum ar fi de exemplu probleme cu care tinerii de confruntă, combaterea consumului de etnobotanice, violenţa în şcoli şi altele”.

Valorile după care se ghidează în viaţă sunt corectitudinea, cinstea, familia şi onoarea. Întrebată de ce nu ar fi ales o carieră în showbizz, fiindcă ar fi avut destule şanse, Alina răspunde milităreşte:

“Nu vreau să ies în evidenţă, ci doresc să mă pun în slujba cetăţeanului”.

Iar ea, cel puţin din câte am simţit noi, la prima vedere, va reuşi să schimbe ceva la imaginea Poliţiei ieşene. Şi va ieşi în evidenţă… „indubitabil”.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *