Multe dintre clădirile istorice ale Iașului se află într-un stadiu avansat de degradare. Fie că au un statut juridic incert, fie că proprietarii nu au posibilități financiare pentru a le reabilita, o parte dintre clădiri au ajuns în stare jalnică. În afara lucrărilor de consolidare, care sunt obligatorii, proprietarii au la dispoziție și o altă metodă de a le reda aspectul estetic. Mai ales în cazul construcțiilor care au un perete neted. Pe acesta se pot face picturi imense cu Iașul vechi, eventual chiar cu zona în care se află clădirea respectivă. Avem de toate: studenți la Arte talentați, costurile nu sunt foarte mari, iar un model similar găsim la Craiova.
Pentru concurs
Ideea cu picturile vii de pe clădirile vechi ale Craiovei (foto sus) a apărut ca inițiativă în competiția în care orașul a concurat pentru a obține titulatura de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Deși Craiova, la fel ca Iașul, nu a intrat nici măcar în faza finală a selecției, orașul a rămas cu aceste picturi superbe care înfrumusețează centrul vechi.
Un prim exemplu
La Iași, ca o primă propunere, deși se pot găsi zeci astfel de exemple, ar fi clădirea Casa Asigurării Meseriașilor. Situată pe bulevardul Independenței și aflată încă într-o stare bună, clădirea are unul dintre pereți gol și plat. După înlăturarea vegetației din preajmă, perete ar putea fi vopsit exact ca la Craiova, cu costuri de câteva mii de lei, probabil.
Istorie fascinantă
Casa Asigurării Meseriașilor (foto) are o istorie aparte. Aceasta făcea parte dintr-un complex de clădiri renumit între cele două războaie mondiale. Astfel, a apărut în perioada interbelică şi faimoasa boltă şi cea mai modernă policlinică a Iaşilor anilor 1930, construită de Casa Asigurării Meseriaşilor şi ocupată acum de facultatea de stomatologie a Universităţii de Medicină. Alături, într-un şir de dughene se aciuase o cafenea cu numele „La crucea de aur” (1932). Câteva uşi mai încolo, în clădirea cu faţada încrustată de la numărul 23, număr ce îl purta în ultimele zile dinainte de demolare, se afla, din 1928, parfumatul magazin cu bunătăţi tropicale şi cafea „La muntele Ararat” al fraţilor Măgârdician. Pasionat de istoria Iașului Ioan Mitican a susținut că acolo au poposit adesea mulţi dintre cărturarii timpului, M. Sadoveanu, G. Topârceanu, M. Codreanu, Sofia Teodoreanu, ademeniţi de aroma cafelei tocmai prăjită. Parfumatul miros ieşea pe uşă şi adia până departe, învăluind mesele cu verdeţuri, fructe, lăptărie şi peşte din întinsa piaţă Sfântul Spiridon, numită în graiul timpului Medean.