Scoateți copiii din case! Ce cursuri pot urma cei mici

Majoritatea copiilor de azi trăiesc într-un triunghi format din casă, școală și calculator. Părinții se simt datori să-l transforme în patrulater, prin adăugarea unei activități extrașcolare. Care să fie aia?

Gratuite
Posibilități sunt multe. Și gratuite, și scumpe, după gusturi și posibilități. Există Palatul Copiilor, unde se poate studia muzica populară și clasică, dansuri populare, limba engleză, italiană și spaniolă, teatru, inclusiv în limba engleză, jurnalism, tapiserie-țesătorie, artă fotografică, machete și artizanat, sculptură, gimnastică, dans, arte marțiale, tenis de masă, balet, șah, orientare turistică, karting, navomodelism, electrotehnică, electromecanică, fizică, chimie, informatică, geologie, protecția mediului, agrobiologie și încă altele, dar ni-e că ne întindem prea mult. La astfel de cercuri au fost și părinții, pe când erau șoimi ai patriei și pionieri, așa că au deja o idee formată despre ele. Marea problemă este reprezentată de locul în care se desfășoară cursurile. Unele au loc în sediul de la Fundație, proaspăt renovat. Altele însă se desfășoară pe Săulescu, iar acolo clădirea se află într-o stare jalnică.

Actorie
Pentru cei care nu vor să-și înscrie juniorul la vreun curs organizat de Palatul Copiilor, se organizează anual Târgul activităților extrașcolare. E genul de loc în care te duci cu un gând și pleci cu 7, de-ți pare rău că ziua are doar 24 de ore și nu-ți poți trimite copiii la 10 cursuri în loc de unul. La un astfel de târg, oferta este practic infinită. Îți poți trimite copilul să învețe limbi străine, inclusiv limbi mai puțin întâlnite în învățământul nostru, precum germana, rusa sau japoneza. Există școli de televiziune, actorie și teatru, agenții de modelling, cluburi de dans, muzică și altele. Cluburile de agrement care se prezintă la târg vin cu sesiuni de echitație, tir cu arcul, cățărare, alpinism și tot așa.

Tarife
A, am uitat să vă vorbim de prețuri. Unele opțiuni sunt decente ca preț. De exemplu, cursurile de modelling, balet sau dans constă în jur de 50-70 de lei lunar. Faptul că profesorul poate lucra cu o grupă întreagă odată, face activitatea rentabilă. Limbile străine ajung la 35-50 de lei ședința, în funcție de ofertant și de limba dorită. Cam tot atât costă și cursurile individuale de pian sau alte instrumente muzicale. Noi știm două cluburi de echitație, în Tomești și Bârnova, dar probabil sunt mai multe. O ședință de 40 de minute costă 40-50 de lei, iar din zece ședințe puștiul devine aproape expert. Cursuri mai specializate, cum este școala de televiziune și film, sunt mai scumpe, ajungând și la 7-800 de lei, pentru două luni. Căutate în ultima vreme sunt și cursurile de înot. Și aici oferta este variată. La Baia Comunală, lecția costă 10 lei. La o piscină privată, ajunge la 30 de lei, ședința durând în jur de o oră. Pentru copii, că pentru adulți sunt prețuri mai serioase. Un curs de tenis de câmp, privit ca un sport artistocrat, costă de la 50 de lei ora în sus. Ceva mai ieftin, dacă se lucrează cu o grupă de 2-3 copii, dar nu cu mult. Idei ar mai fi ele, spațiul tipografic ne lipsește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *