Scurtă analiză a rezultatelor: euro-alegerile, pe înţelesul tuturor

Fuseră şi se duseră. Da, despre alegerile europarlamentare este vorba. Ca orice jurnalişti serioşi, am zis să facem şi noi o scurtă analiză a rezultatelor înregistrate, mai ales a celor de pe plan local (municipiu şi judeţul Iaşi). Aşadar, să o luăm în ordine, din vârful clasamentului până la pragul electoral, cel care a asigurat biletele de avion, pentru candidaţi, cu destinaţia Bruxelles.

PSD, victorie clară
La Iaşi, PSD a câştigat scrutinul, clar, convingător. Era şi de aşteptat acest lucru. Pe municipiu a avut peste 35%, iar media pe judeţ a depăşit 37%. Relevante sunt cifrele citite în cheia rezultatelor înregistrate şi de celelalte partide. Aşadar, pe judeţ, PSD a surclasat PNL, având un procent mai mult decât dublu. Pe municipiu, victoria este încă şi mai zdrobitoare: 35% (PSD) la 8% (PNL). Adică, de 4,3 ori mai mult. De fapt, aici s-a dus mare bătălie a PSD, cu liberalii care s-au constituit în principalii opozanţi.

Liberalii, taxaţi în municipiu
Liberalii au suferit un usturător eşec la nivel de municipiu. Deşi extrem de vocali, liderii acestui partid au fost taxaţi de alegători. Cu cele 8 procente obţinute în oraş, PNL s-a situat doar pe poziţia a patra în clasament, adică după Forţa Civică şi candidatul independent Mircea Diaconu. Liberalii au scăpat, oarecum, de ruşine când s-a calculat media pe judeţ, cifrele arătând un 16%. Aşadar, salvarea a venit de la cei vreo 41 de primari pe care partidul îi are în judeţ. Lucru oarecum explicabil dacă ţinem cont de faptul că fondurile comunelor depind, într-o oarecare măsură, şi de Consiliul Judeţean la timona căruia se află tot un liberal.

MRU, om de-al locului
Pentru mulţi, o surpriză a constituit-o numărul mare de voturi strâns de Forţa Civică condusă de Mihai Răzvan Ungureanu: peste 15% în municipiu şi o medie de 9% pe total judeţ. Însă, surpriza e doar pe jumătate. Era limpede că ieşenii îl vor vota pe MRU în număr mai mare decât în restul ţării pentru simplul motiv că e un om de-al locului. Jumătatea de surpriză de care vorbeam e poate scorul de pe municipiu unde cele 15 procente l-au propulsat pe MRU până pe locul doi în opţiunile electoratului.

Diaconu a scos bine
Într-adevăr, independentul Mircea Diaconu a fost surpriza acestui scrutin, atât la Iaşi, cât şi la nivel naţional. Că tot vorbim de Iaşi, aici Diaconu a obţinut 11,8% pe municipiu şi o medie judeţeană de puţin peste 7%. Perceput ca un om anti-sistem, Diaconu a rupt probabil din voturile PNL, ale altor alegători de dreapta, dar poate a scos la urne şi cetăţeni care altfel n-ar fi ieşit din casă.

Jale la PDL
Rezultate sub media pe ţară şi, probabil sub propriile aşteptări, a înregistrat filiala locală a PDL. Măcinată de scandaluri interne (care nu-şi găsesc rezovare din 2009 încoace), cu o altă conducere nominalizată de la centru, PDL Iaşi nu a putut convinge ieşenii la acest scrutin. Pe municipiu a scos puţin peste 6% (adică a fost ultimul deasupra pragului electoral), iar pe judeţ, ca medie, aproape 9%, dar tot neconvingător, cu trei procente sub media naţională. Filiala din Iaşi rămâne, astfel, un punct nevralgic pe harta naţională a PDL.

PMP, subţire
Neconvingător a fost şi scorul obţinut de Partidul Mişcarea Populară: un 7,2% pe municipiu şi doar 5,72% medie judeţeană. E limpede că partidul nu are, cel puţin în judeţ, structurile clar definite. Şi în cazul PMP s-a observat o incoerenţă la vârful filialei ieşene, cu repetate schimbări în conducere, cu acţiune derutante atât pentru votanţi cât şi chiar pentru propriii membri.

PPDD a căzut sub linie
Şi la Iaşi, ca de altfel în toată ţara, s-a spart „bula” numită PPDD. Partidul lui Dan Diaconescu nu a reuşit să treacă pragul electoral. Pe municipiu, PPDD a adunat 3% din voturi. Mulţi pun eşecul pe faptul că Dan Diaconescu, rămas fără televiziune, n-a mai avut tribuna de la care să se adreseze poporului.

  • 6,65% a fost procentul voturi nule înregistrate în judeţul Iaşi. Putem astfel spune că numărul celor cărora li s-a anulat votul a trecut pragul electoral

Rezultatele naţionale ale scrutinului de duminică:

  • Alianța PSD – UNPR – PC – 37,60%
  • PNL – 15,00%
  • PDL – 12,23%
  • Mircea Diaconu – 6,81%
  • UDMR – 6,30%
  • Partidul Mișcare Populară – 6,21%

Prezența a fost de 32,44%, iar numărul voturilor anulate se ridică la 5,83%. Forța Civică a obținut 2,60%, PNȚCD – 0,89% și Noua Republică – 0,27%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *