Soluţia finală a Ministerului Sănătăţii

Cseke Attila

Cseke Attila

Casa de Asigurări de Sănătate a ajuns un coşmar pentru angajaţii din sistemul de sănătate, dar şi pentru pacienţi! Modificările legislative şi normativele emise, în ultima perioadă, de către CAS, au adus numai prejudicii medicilor, farmaciilor şi, mai ales, pacienţilor. Prima modificare: medicilor de familie li se decontează doar 20 de consultaţii pe zi, restul fiind plătite din buzunarul pacientului, chiar dacă acesta este asigurat.

„Am demarat un proces împotriva Casei din cauza acestei modificări pentru că suntem mult prea constrânşi. Cine va plăti consultaţia la medicul de familie? Vă spun eu că nimeni! Această modificare ne va reduce salariile la jumătate. Stau şi mă întreb de unde vom mai plăti cabinetele, asistentele, dările şi salariile noastre”, ne spune Elena Savin, medic de familie la Policlinica Studenţească.

La primul termen de judecată nimeni de la CAS nu s-a deranjat să vină. La a doua întâlnire cu instanţa, reprezentanţii Casei au cerut o amânare cu două luni a cauzei, pe motiv că mai multe prevederi legale au fost sau sunt în curs de modificare.

Nici farmaciştii nu au scăpat de „economiştii” guvernamentali, întrucât Casa de Asigurări a întârziat plăţile cu prea mult timp – între 6 şi 12 luni – fapt care a dus la neachitarea datoriilor către firmelor de distribuiţie. Tragedia nu se sfârşeşte, din păcate, aici: o nouă hotărâre prevede ca medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer să fie distribuite doar în farmaciile din spitale:

„Începând cu data de întâi, bolnavii de cancer vor putea să îşi procure medicamente doar din farmaciile spitalelor. Îngrijorător este faptul că foarte puţine farmacii din spitale au participat la licitaţii pentru a obţine medicamente. La nivelul judeţului Iaşi doar Spitalul Sf.Spiridon a participat. Asociaţia pentru Protecţia Bolnavilor de Cancer a trimis o scrisoare Ministerului Sănătăţii pentru a obţine o modificare”, ne mărturiseşte Gabriela Streit, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

Iar ministrul a răspuns sec: „Nem tudom romano!”. Sau ceva pe-aici.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *