Studenţii, vaca de lapte a universităţii

Se zice că nu eşti student dacă nu ai „boabe” la facultate. Aproape nouăzeci la sută dintre „studioşi” ajung, mai devreme sau mai târziu, să pice vreun examen. Nu e bai, pentru asta există restanţele. Ca să-şi dea omul seama că trebuie să se pună cu burta pe carte şi să nu mai bată cluburile noaptea.

Doar au de învăţat cum se administrează afaceri cu bani şi ce loc mai bun ar fi decât de pe băncile (pardon, grilele) facultăţii?

Nimic de obiectat, însă când vezi numărul mare de restanţieri, parcă te ia cu gânduri sumbre. Cum dracu, chiar aşa de proşti, de se-nroşesc listele la secretariat?

Absolut deloc, e doar o nouă „metodă de finanţare”, aplicată studenţilor de la „fără taxă”. La FEAA, de pildă, studenţii fac coadă, cu banii în mână, la plata…reexaminărilor.

Treaba stă în felul următor: examenul, la care cele mai mari şanse sunt de a-l pica, trebuie plătit cumva. Că doar profesorul nu vine acolo degeaba, are de citit şi corectat lucrările geniilor, pe calculator (în marea majoritate fiind tip grilă). Surpriza e şi mai mare atunci când îi iese cu…virgulă. Mai precis, două teze, cu aceleaşi răspunsuri, copiate la indigo, dar cu note diferite, de cele mai multe ori în jurul lui 4.40, aşa, pentru că „ochii care nu se văd se uită”, fac studenţii să se vadă şi în toamnă cu acelaşi profesor. Se lasă cu contestaţii, desigur, dar rezultatul e acelaşi, până când, sătul de şicane, studentul lasă berea şi clubul, ca să pună deoparte până la 250 de lei, taxa pentru un examen.

„Cu răbdare şi bani mulţi în portofel terminăm şi noi o facultate de pe urma căreia să ne alegem 6 luni cu un şomaj”, afirmă Andreea-Roxana, studentă FEAA.

Şi discuţiile pot continua, nemulţumirea studenţilor putând fi văzută şi pe forumurile facultăţii respective (mai nou, cu parolă de intrare, ca să nu citească oricine comentariile tip scandaluri). „Vă spun din proprie experienţă că am făcut şi eu un test identic împreună cu o colegă, iar rezultatele au fost diferite: aproape un 1,5 puncte diferenţă! Întrebare: oare cum e programat calculatorul ăsta, de ne trage aşa de rău în ţeapă?”, scrie Mihaela.

„Şi eu sunt indignat de unele lucrări/parţiale la care, după părerea mea, am crezut că am făcut de o anumită notă şi când încolo… nota execrabilă. Am depus de vreo 2-3 ori contestaţie, iar nota a rămas aceeaşi. Dar asta este, m-am obişnuit cu ideea că niciodată nu se vor mări notele la un parţial/examen după depunerea unei contestaţii”, scrie un alt student, Silviu-Vlad.

Mai frumos e când vreun profesor, vrând să-şi arate penajul, înjură şi pică pe rupte (în cazul în care îşi aminteşte să vină la seminarii).

„Domnul (… – n.r.), profesor de micro/macroeconomie înafara faptului că lipseşte deseori de la seminare, adresează injurii elevilor şi vorbeşte în zeflemea, pică pe rupte, când el habar nu are ce e materia pe care o predă!!!”, mai scrie cu năduf un alt student.

Şi uite-asa ajungi să confunzi FEAA nu cu o facultate, ci cu o…afacere!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *