Suzeta intarzie dezvoltarea limbajului

Conform unui nou studiu, suzeta incetineste abilitatea copiilor de a intelege si a folosi limbajul. De asemenea, studiul sugereaza ca afectati sunt si copiii care isi sug degetul.

Descoperirile publicate aduc dovezi noi asupra faptului ca parintii care le dau suzete copiilor isi „cumpara” linistea pe seama dezvoltatii ulterioare a copiilor.

In cadrul studiului, bebelusilor in varsta de 6 luni, care invatau engleza, li s-au pus in gurite suzete in timp ce li s-a pus sa asculte diferite sunete hindi, ale sunetului D. Trebuie precizat ca in hindi, D are doua sunete diferite, in timp ce in limba engleza, D are un singur sunet.

Atunci cand suzetele le-au restrictionat miscarea limbii, bebelusii nu au putut sa faca distinctia intre cele doua tipuri de D, insa atunci cand limbile lor au putut sa se miste fara restrictii, acestia au putut sa faca aceasta distinctie.

Profesorul Janet Werker, de la Universitatea Britsh Columbia, din Canada a declarat ca libertatea de a face gesturi mici cu limba si alte articulari, este un factor foarte important in perceptia bebelusilor asupra sunetelor.

Dr. Alison Brudered, de la aceeasi universitate, a a daugat ca pana acum, cercetarile asupra dezvoltarii perceptiei limbajului si a achizitiei a folosit in principal experientele auditive ca factor principal, insa cercetatorii ar trebuie de fapt sa urmareasca si miscarile oral-motorii ale bebelusilor.

Studiul are de asemenea, implicatii si pentru perceptia limbajului la copiii cu deficiente motorii ale gurii, precum paralizie, palatoschizis sau anchiloglosia (limba fixata).

Cercetarile anterioare au aratat ca bebelusii care folosesc suzeta au de pana la trei ori mai multe sanse de a dezvolta dificultati de limbaj atunci cand cresc. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca prescolarii care au folosit suzeta cel putin 3 ani, prezinta un risc mai mare de a avea dificultati de vorbire, decat copiii care nu au folosit deloc suzeta.

De asemenea, si medicii stomatolgi trag un semnal de alarma asupra riscului de deformare a dintilor si maxilarului din cauza suzetei.

Sursa: dailymail.co.uk
Foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *