Testamentul lui Victor Surdu

Soţul Angelei Similea i-a lăsat moştenire primarului din Schitu-Duca trei arme de vânătoare

Victor Surdu si Angela Similea

Angela Similea si Victor Surdu

Îndrăgita cântăreaţă Angela Similea, văduva deputatului PSD Victor Surdu, trecut în nefiinţă în urmă cu doar o lună de zile, i-a înmânat recent primarului din Schitu-Duca, Mihai Mihalache, trei arme de vânătoare care au aparţinut soţului ei. La deschiderea testamentului scris personal de fostul ministru al Agriculturii şi fondator al agrarienilor, la unul dintre paragrafe era specificat clar că trei arme de vânătoare (un IJ de producţie rusească, o puşcă semiautomată, şi una O’toole englezească) să-i fie dăruite „prietenului său Mihai, primarul de la Schitu-Duca”.

„A fost un gest extraordinar de bunăvoinţă din partea lui Victor, pe care eu personal l-am respectat şi l-am preţuit enorm. Toate sunt în stare perfectă de funcţionare. Am rămas mut de uimire să primesc un asemenea cadou. Numai Victor Surdu era în stare de asemenea gesturi nobile”, povesteşte, vizibil emoţionat, primarul Mihai Mihalache.

Mihalache despre Surdu

„A fost un om adevărat. Mi-a dat trei tractoare pentru comună, doar în baza unui simplu bileţel semnat cu pixul”, mai povesteşte Mihalache, amintindu-şi de această prietenie veche. „Mă simt onorat că am avut un prieten ca el. Pe atunci, eu eram doar un băieţandru care abia terminasem liceul. El, (n.r. –Victor) era prim secretar UTC al Judeţului. La un moment dat, în urma unor divergenţe şi discuţii contradictorii cu Maria Ghiţulică, secretar-general al Iaşului atunci, Victor a fost retrogradat la Schitu-Duca, pe postul de preşedinte de CAP. Pentru faptul că eu eram aşa, un pic mai roşcovan, mai călit, deh!, ca la ţară, el m-a îndrăgit şi mă lua tot timpul cu el, ca să-l ajut. Avea un suflet mare. Îmi amintesc cu nostalgie că, la un moment dat, m-a trimis să le duc oamenilor care lucrau ca zilieri la un Gostat, o basculă plină cu o tonă de salam şi parizer, plus câteva sute de pâini. Parcă-l aud şi acuma când striga la mine: «Mihăiţă, nu ştiu cum faci şi cum dregi dar te duci pe deal şi le dai de mâncare lucrătorilor, că e greu la muncit pământul. Spre seară, la final, să le dai oamenilor şi câte un şpriţ». Ăsta era Victor Surdu. Un om deosebit. După Revoluţie, Victor a făcut parte din FSN şi a fost primul ministru al Agriculturii. Deoarece îl lega o prietenie specială şi unică faţă de comuna Schitu-Duca, el nu m-a uitat şi m-a chemat într-o zi la Bucureşti, şi mi-a zis: «Mă, ia biletul ăsta, şi te duci la Braşov, la Uzina de Tractoare. De acolo iei trei tractoare pentru comună. M-ai înţeles? Am vorbit eu, totul este rezolvat». Ulterior, am mers şi am luat tractoarele pe care le am şi acum în comună. Cei de la Braşov mi-au dat tractoarele doar pe baza acelui bileţel scris cu pixul de către Victor. Ăsta era el. Un om dintr-o bucată. După mine, cred că a fost cel mai bun ministru al Agriculturii pe care l-a avut România. Păcat că i s-au pus atunci beţe în roate”, povesteşte cu nostalgie primarul Mihalache.

Un singur om, un singur destin

Amintim că, deputatul Victor Surdu, şeful Departamentului de Agricultură al PSD, s-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani, în urma unei boli necruţătoare de care suferea de mai multă vreme: cancer pancreatic. Manager de fermă colectivă, în perioada comunistă, Surdu a fost membru al Frontului Salvării Naţionale, care a venit la putere în 1989, după ce dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat şi executat. El a părăsit pentru scurt timp politica în anii ’90, pentru a ocupa poziţia de director adjunct al Lukoil România. Victor Surdu a fost deputat între anii 1990 şi 1992. Din 2001 era membru al PSD, iar din 2008 deputat de Neamţ.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *