Traficul din Păcurari, sugrumat de maşinile parcate „la bordură”

Principala intrare în municipiu s-a transformat din bulevard cu șase benzi, în strada cu câte o singură bandă pe fiecare sens de mers. În urmă cu câțiva ani, autoritățile au reușit cu greu, după o întreagă campanie de convingere a ieșenilor, să interzică parcarea autoturismelor pe banda de lângă trotuar, pe bulevardul Păcurari, sensul de ieșire din Iași. Atunci, toată lumea a reușit să găsească locuri de parcare în spatele blocurilor. Acum, nu doar că se parchează paralel cu bordura, se parchează și în spic și chiar se dublează mașinile deja parcate lângă trotuar. Dacă un astfel de dublaj are loc și în zona unei intersecții cu viraj la stânga, aproape că nu rămâne spațiu pentru cei care circulă pe direcția înainte.

Normalitate
În urmă cu mai mulți ani, municipalitatea împreună cu Poliția au desfășurat o campanie de câteva luni pentru ca ieșenii să nu mai parcheze pe prima banda a bulevardului Păcurari, pe sensul spre ieșirea din municipiu. S-a decis atunci că, pentru deblocarea traficului auto, se va permite parcarea autoturismelor doar pe sensul de intrare în municipiu, pe anumite zone. Pentru cealaltă parte a bulevardului, s-au montat indicatoarele necesare, s-au făcut anunțuri în presă, s-au pus somații pe geamurile mașinilor, apoi s-a trecut la amenzi și chiar la ridicarea de mașini. După câteva luni, campania a dat rezultate, iar intenția autorităților de a fluidiza circulația în zona Păcurari a intrat într-o nouă etapă. Autobuzele aveau loc în stații, puteau circula pe prima bandă de lângă bordură, era loc suficient pentru a permite virajul la stânga, iar cei care doreau să vireze la dreapta se puteau încadra din timp pe banda potrivită.

După bunul plac
La scurt timp după modernizarea arterei însă, câțiva ”curajoși” au început să testeze vigilența autorităților. Se oprea la început pentru o scurtă perioadă de timp, cu avariile aprinse, în zona unui magazin. Ieșenii care locuiesc în zonă susțin că nimeni nu a luat nicio măsură, așa că tupeul șoferilor a crescut. În special spre seară, una sau două mașini opreau în zona unor restaurante. Lângă ele, în timp, au apărut alte mașini parcate și din zona acelor restaurante s-a ajuns ca aproape pe tot bulevardul să se parcheze acum pe ambele sensuri de mers, cu mici excepții. La orele de vârf, traficul a devenit un calvar, în special pe porțiunea dintre intersecția de la Moara de Foc și până spre ieșirea din municipiu. Mașinile de tranzit sunt înlocuite noaptea de cele ale locuitorilor din zonă care, văzând că nu se iau măsuri pentru respectarea indicatoarelor rutiere, preferă să lase mașinile parcate pe strada principală. Un alt motiv pentru care ieșenii din Păcurari parchează pe bulevard este și lipsa unor investiții majore în amenajarea de noi locuri de parcare. Găsirea unui loc de parcare în spatele blocurilor de la bulevard, în special seara, se poate transforma, în anumite zone, într-o adevărată aventură. Cu toate acestea, blocarea unei benzi sau chiar două de circulație pe un bulevard, de altfel generos ca lărgime, nu este o soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *