Ultima goangă de la Bruxelles: mititelul românesc dispare din galantare

O ştire de ne-am făcut negri ca tăciunele cel încins, fraţilor, vine să trosnească poporul român, dragi bârfitori şi amatori de grătare, egzact acolo unde-l doare mai tare, adică la burdihan. Aflăm aşadar că, în conformitate cu o directivă europeană, de la 1 iunie, producţia de mititei făcuţi după reţeta actuală pe cari o găsim noi prin supermarketuri ar trebui interzisă cu totul.

Ultima goangă de la Bruxelles: mititelul românesc dispare din galantareInformaţia, cât se poate de serioasă la prima vedere, dă frisoane atât românaşilor, cât mai ales producătorilor de pastă tocată rozalie cu aspect de mititei rotocoliţi, cari îşi freacă acum palmele după lovele grele, la cât de avid e românul nostru de carne afumată la grătar, în minivacanţa de 1-2 mai, Paşti şi până la Înălţarea Domnului.

La o privire mai atentă însă, ne dăm noi seama că directiva asta evropenească nu e chiar atât de naşpa, dacă e să ne gândim la stomacurile şi la sănătatea naţiei. Practic, UE vra să pună stop la  folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a conservanţilor, antioxidanţilor şi E-urilor cari ne umplu etichetele de nu mai ştim unde încep şi unde se mai termină. Prin urmare, o veste bună pentru consumator, dar una nasoală rău pentru cârnăţarii cari umplu maţul în subsoluri cu toate prostiile, iar apoi ni-l dau nouă supt formă de mici.

Salvarea vine însă tot de la Guvernoiul Ponta, cari, dupe ce o dat chix cu pălinca, să zbate în aceste zile să introducă mititelu românesc pe lista produselor tradiţionale omologate de UE. Nu ştim încă pentru cine vine salvarea. Înţălegem că tot pentru samsarii cari se denumesc pompos „procesatori de carne”, cari nu mai pot ei să facă dintr-un kilogram de tocătură două, prin emulsiile de şorici, E-urile şi gelurile frumos colorate trântite din belşug. Parcă îi şi vedem noi pe cârnăţari cum dau iama apoi la fondurile europene, ca să îşi dezvolte reţeta „tradiţională”. Că aia furată de la turcaleţi, cu cărniţă de vită şi oaie, nu mai are nicio treabă cu caserolele pe cari le găsim noi pren magazine. Sau poate că vor acum să breveteze mititelul cu carne de cal, că asta chiar ar fi o delicatesă. Curat tradiţional, nu alta! (Micul Prinţ)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *