Ultima haltă: ROMÂNIA

20 de ani de libertate, departe, foarte departe de ţară. Românca Maria Uca Marinescu s-a bucurat de o lume fără hotare. Are 70 de ani, românca şi este prima femeie de la noi din ţară care a ajuns în Antartica, dar şi prima femeie din lume care a atins cei doi Poli, pe schiuri, într-un singur an.

Uca Marinescu

Uca Marinescu

De-a lungul timpului, Uca Marinescu a făcut înconjurul lumii, vizitând 24 de zone, printre care Ţara pinguinilor, Antartica, Arhipelagul Galapagos, Orinoco, Ecuador, Venezuela, Amazonul, Panama, Yucatan, Canada, Alaska, Japonia, o parte din China, Tibet, Siberia, Georgia, Kazakstan, Iran şi în cele din urmă Madagascar.

„Am simţit energia pământului”

“Toate locurile care le-am vizitat au fost speciale. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult e că am avut ocazia să simt energia Pământului şi faptul că suntem legaţi de el. Un singur lucru îl regret e faptul că deşi am explorat diferite zone, nu am reuşit să le văd cap-coadă. În viitor mi-am propus să văd partea Centrală şi cea Sudică a Chinei”, ne dezvăluie Uca Marinescu cu o voce caldă şi plină de înţelepciune.

Românca noastră ne anunţă, încă de la început, că este o mare iubitoare de natură, dar şi de civilizaţii vechi, cum ar fi aztecii, „cu calendarul lor maya, sau nomazii cu oiţele lor, care au reuşit să îşi păstreze tradiţiile în ciuda presiunii care o face tehnologia”.

Broaştele ţestoase uriaşe care au 314 ani, iguanele cu solzi, păsări cu cioc şi picioare albastre din Arhipelagul Galapagos, maimuţe, porcuşorul-şobolan “Capibara” din jungla Amazoniană, pinguini, pescăruşi şi vulpi polare, sunt doar unele dintre sutele de minuni văzute de călătoarea din Carpaţi.

Începutul aventurii

La o primă vedere, Uca Marinescu pare a fi o femeie elegantă, discretă, dar în ciuda acestei impresii, ea a dat dovadă de mult curaj şi voinţă, parcurgând „drumul vikingilor”, experienţă care ar stârni teamă multor temerari. Începutul aventurii mondiale l-a avut în Delta Dunării, apoi traseul a continuat în Rusia, Peninsula Scandinavă, Islanda şi Groelanda.

“Cele mai dificile expediţii au fost cele din zonele polare pentru că am avut de suportat temperaturi scăzute de -45 sau chiar -52 grade Celsius. În Siberia a fost cel mai greu, pentru că am avut de parcurs 90 km cu schiurile. Am fost o echipă formată din 10 bărbaţi şi o singură femeie, adică eu. Am avut noroc pentru că în ei am găsit forţa de a merge mai departe. Trebuia să beau zilnic câte 7 litri de apă, care trebuia să fie caldă, iar mâncarea se rezuma doar la seminţe, nuci şi ciocolată. Deşi spuneam că nu mai pot, eu tot continuam. Atunci mi-am dat seama de performanţa umană. Dar să ştiţi că am luat România în toate excursiile care le-am făcut”, ne mai povesteşte românca noastră, mândră de realizările sale.

Finalul, tipic românesc: jefuită în tren!

Toate experienţele sale au trezit interesul multor persoane şi reprezentanţi din alte ţări. Şi pentru unii români arhiva şi notele sale de călătorie au fost suficient de… atractive. Doar aşa se poate explica faptul că, cu puţin timp înainte de a sosi la Iaşi, Uca Marinescu, membru al Departamentului de Educaţie Olimpică al Comitetului Olimpic Român (COR), a fost prădată în tren de toate materialele, inclusiv de laptop-ul pe care avea însemnările din toate expediţiile la care a participat în ultimii 15 ani.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *