Un semn de Paşte

Pensionarii de la Căminul de Pensionari “Sf.Cuv.Paraschiva” petrec de Paşti! Cu ocazia sărbătorilor pascale, conducerea azilului le-a pregătit un program şi meniu special.

“Anul acesta am pregătit un program special pentru Paşti. Sâmbătă, 23 aprilie, vom merge cu toţii la Slujba de Înviere care se va ţine în capela unităţii. În cele trei zile de Paşti, pensionarii vor primi un meniu consistent, care va include obligatoriu produsele tradiţionale ouă roşii, cozonac, pască la care se adaugă şi un pahar de vin. Ziua a III-a de Paşti va debuta cu un program artistic numit Făclie pentru Sărbătorile Pascale, care va fi susţinut de corul de pensionare, ne spune Valeria Ivan, directoarea Căminul de Pensionari Sf.Cuv.Paraschiva.

Până nu demult, azilul sau căminul de bătrâni era considerat a fi un loc în care stau pensionarii săraci, uitaţi de rude. „Veteranii” azilului din dealul Copoului sunt, acum, suficient de mulţumiţi de condiţii şi servicii. Ei spun că, în ultimii ani, situaţia din cămin s-a îmbunătăţit vizibil:

Stau în acest azil de 3 ani, de când mi-a murit soţul şi am rămas singură. Am rămas fără casă dar când am venit aici am primit ajutorul de care aveam nevoie. Condiţiile sunt bune, mâncarea este delicioasă şi îmi place mult că este linişte. Practic mi-am găsit liniştea aici. De Paşti vom merge la Înviere, vom lua masa cu toţii. Suntem ca o familie aici”, ne mărturiseşte Cornelia Vulpe, o locatară a centrului.

Bătrânii plătesc pe lună 60% din pensie, bani din care sunt achitate cazarea şi mâncarea. Chiar dacă au muncit 30-40 de ani, mulţi pensionari participă intens la activităţile gospodăreşti din interiorul centrului: femeile mai ajută la făcut mâncare, iar bărbaţii la grădinărit. Într-adevăr, grădina arată foarte bine, iarba este tunsă, florile sunt privite şi copacii sunt curăţaţi. Chiar dacă sunt departe de copii şi nepoţi, entuziasmul şi dorinţa de a merge mai departe sunt prezente pe chipul bătrânilor din azil. Cel puţin aşa arată în prag de sărbătoare…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *