Ieşenii au ieşit şi în acest an la vânătoare de oale! „Cucuteni – 5000“, un eveniment care a făcut istorie în Iaşi – a ajuns deja la a XXIX-a ediţie -, a strâns sute de cumpărători, dar mai ales de privitori. Timp de trei zile, meşteri din Botoşani, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava, Vâlcea şi Republica Moldova au încântat privirile tuturor cu explozia de culoare îmbinată cu tradiţia românească.
Despre oale şi ulcele
„Olăritul este o muncă obositoare, necesitând forţă, îndemânare şi cunoştinţe deosebite. Orice mică greşeală făcută poate strica întregul vas, de aceea, olăritul este un meşteşug al bărbaţilor, femeile ajutând eventual doar la decorat. Formarea vasului necesită o tehnică deosebită şi o viteză de lucru mare, pentru că pasta nu trebuie să se usuce”, mărturiseşte meşterul olar Ionel Cococi.
După modelare, vasele se lasă la uscat câteva zile, la umbră, după care se ard în cuptoare speciale.
„Cea mai răspândită tehnică de decorare este cea cu un corn de vită, având în vârf o pană de gâscă. Decoraţiunile fine se pot obţine folosind un beţisor făcut din fire de păr de porc mistreţ”, adaugă meşterul oltean.
Fiindcă olăritul presupune mult efort, timp şi mai ales îndemânare, preţurile ulcelelor, care au variat între 30 şi 250 de lei, i-au ţinut departe pe vânătorii de chilipiruri, nu puţini fiind cei care au aşteptat ultima zi de târg în speranţa că vor avea parte de reduceri.
„Sunt mult prea scumpe pentru bugetul nostru. Am venit cu gândul de a achiziţiona ceva frumos, însă, m-am răzgândit când am văzut preţurile. Mi-au atras atenţia în mod special vasele de lut negru din Olt şi mă gândeam că mi s-ar potrivi cu mobila din sufragerie. Dar, 250 lei mi se pare un preţ exagerat”, ne-a spus Ioana Lucaci, una dintre persoanele care au fost la târgul de oale din Parcul Copou.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}