Varujan Vosganian a prins boală pe manuale

Indiferent cine ce-ar zice, armeanul ăla de i-a cășunat președintelui e om de spirit și simpatic. E greu să-l ignori, mai ales că omul face adesea unele parabole cu care presa nu e familiarizată. Deh, ministrul liberal e obișnuit cu vremea când reporterii de la conferințele de presă erau medici profesori și ingineri capabili să renunțe la orice ca să-și vadă numele tipărit în ziare. Astăzi, nu mai e chiar așa și reporterii actuali pur și simplu nu pricep metaforele maestrului.

Varujan Vosganian a prins boală pe manualeAșa s-a întâmplat și cu declarația următoare: „Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel”. Insensibili la asemenea chestiuni delicate, presarii noștri au început să-l ia în tărbacă pe bietul ministru, care e în primul rând scriitor și e tare naiv cu privire la gradul de inteligență al prompteriștilor. Ca atare, presa s-a crăcănat de râs despre felul în care „Vosganian vrea să schimbe manualul de geografie al României” și alte alea. Din spirit de solidaritate cu unul dintre puținii intelectuali din Guvern, avem și noi câteva sugestii pentru ministrul ieșean. Sugestii de schimbare a unor manuale școlare.

Prima propunere este să schimbe manualul de gramatică, în sensul în care să se precizeze clar că numărul de litere i dintr-un cuvânt este la liberul arbitru al autorului de articol. Cu alte cuvinte, ce atâta trudă să pui unul. doi sau trei de i? Mai bine pui unul singur și ăia de se simt ofensați de așa comportament să fie trimiși dracului. De asemenea, trebuie rezolvată și problema acelora care cred că genitivul este pe moarte, fiind ștrangulat de acuzativul care, la rândul său, e amenințat de Vanghelie. Prețul nu mai e nicăieri „al gazelor” ci „la gaze”…

A doua propunere se referă la manualul de biologie. Să se scrie, domnule, clar că organele cele mai importante și mai „mediatice” ale corpului uman sunt cele sexuale, așa încât știrile de la ora cinci să devină obiect de studiu în universități și academii, iar violul de minori să fie ridicat la rang de breaking news.

A treia modificare strict necesară este cea a manualului de logică. Trebuie să li se explice copiilor clar că atunci când președintele vorbește despre nepotism, el nu se referă la fiică-sa care a ajuns europarlamentar deși cu greu articulează trei fraze inteligibile, ci la useliști. Trebuie deci introdus un operator de excluziune care să funcționeze doar în funcție de Băsescu.

A patra modificare obligatorie a manualelor este cea care privește literatura. Personaje precum, Năpârstoc sau Neghiniță trebuie eliminate, fiindcă îl supără pe Emil Boc.

Și, nu în ultimul rând, trebuie modificat manualul de matematici, așa încât să fie limpede că o mie de euro furată de USL e cu mult mai mare decât un milion de euro ștolmiți de Udrea & co. Senzația noastră este că, oricum, tanti Codruța a învățat meserie după manualul ăsta.

Una peste alta, nene Varujan, noi înțelegem singurătatea matale. E greu să constați că nu ai cu cine vorbi. dar nu e vina noastră că insiști să fii ministru…

Nicușor profesor amator       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *