Varujan Vosganian, portretul politicianului profitor

Din ’90 şi până acum, cu o singură pauză între 2000 şi 2004, Varujan Vosganian a fost fie deputat, fie senator. În cele mai multe mandate i-a reprezentat chiar pe ieşeni. A fost şi ministru în vreo două rânduri. Ce-a făcut din această postură pentru Iaşi? Absolut nimic. Prestaţia lamentabilă a culminat cu episodul penibil din Senat când s-a pus la adăpost în faţa justiţiei, apărat fiind chiar de colegii senatori ce n-au încuviinţat începerea urmăririi penale pe numele său. La presiunea opiniei publice şi a şefilor săi de partid, Vosganian a demisionat totuşi din PNL. E de-ajuns sau ar trebui să renunţe şi la mandatul de senator?

Romanii obișnuiau să identifice omul folosind trei cuvinte: numele, prenumele și porecla. Publius Huratius Cocles. Rușii, tot cu trei cuvinte: numele, prenumele și patronimicul, derivat din numele tatălui sau mamei, dacă era vorba de un copil din flori. Iosif Visarionovici Stalin. Românii foloseau tot trei cuvinte: prenume, numele tatălui și bunicului patern. Nică a lui Ștefan a Petrei. Eventual prenume, nume, derivat din cel al tatălui sau din porecla acestuia și locul de proveniență. Chirița Bârzoi ot Bârzoieni. Bun, partea proastă e că dacă-l iei repede pe omul nostru, nici el nu mai știe de unde e și cum îi zice. Păi, ziceți și voi: cu neamuri în Coțofenești, născut la Craiova, a făcut liceul la Focșani, facultatea la București și reprezintă Iașul de aproape două decenii în Parlament, după ce șase ani i-a reprezentat pe armeni. Cine e, la urma urmei?

Circ penibil
V-ați dat probabil seama, dacă nu din prima, atunci din a doua, că vorbim de Varujan Vosganian, cel mai politician dintre scriitori și cel mai senator dintre economiști. Însă, Vosganian a ieşit, din nou, în prim planul vieţii publice, recent, când a fost protagonistul unui adevărat circ în Parlament. Colegii senatori i-au ţinut spatele şi nu au încuviinţat începerea urmăririi penale pe numele său. Totuşi, Vosganian a suferit deja un prim eşec: sub presiunea opiniei publice şi a propriilor colegi de partid a demisionat din PNL. Nu şi din Senat.

Armean la origini
Dar care e trecutul acestui senator controversat? Varujan Vosganian s-a născut acum 56 de ani și jumătate, iar până în ’89 viața lui a semănat la perfecție cu cea a sute de mii de alţi români. Facultatea de comerț absolvită în cadrul Academiei de Științe Economice din București l-a ajutat să prindă un post bun. Dacă n-ar fi venit evenimentele din decembrie, ar fi ieșit probabil la pensie din același fotoliu, cum se întâmpla de obicei. Dar au venit, iar Varujan Vosganian și-a dat seama că principala lui chemare era alta: politica. A intrat în primul parlament al țării de după Ceaușescu, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, ca reprezentant al armenilor. E armean la origini și mândru de asta. Bunicul său s-a refugiat în România după genocidul declanșat de turci în 1915 și care a costat viața a aproape două milioane de conaționali. De fapt, activitatea lui Vosganian în favoarea recunoașterii pe plan internațional a evenimentelor din Armenia drept genocid i-a adus două medalii conferite de Armenia, iar ortodoxismul său militant, alte medalii și ordine din partea Bisericii Armene, dar și a Patriarhiei Române sau Mitropoliei Moldovei. Până la urmă, reabilitarea bisericii armene din Iași sau a bisericii Sf. Sava i se datorează.

A ratat doar un mandat
A intrat în CPUN ca lider al reînființatei Uniuni a Armenilor și în Parlament a rămas. Deputat armean până în 1996, a fost unul din cei care au înființat în acel an Partidul Alternativa României. Anul 1996 avea să-l aducă la Iași, pentru a-l reprezenta pentru prima oară în Senat, din partea Convenției Democrate Române. Politica avea să-l ducă spre noi și noi orizonturi. PAR s-a transformat în 1999 în Uniunea Forțelor de Dreapta, a intrat în CDR 2000 și a fuzionat cu PNL în 2003. Calitatea de membru al CDR l-a făcut pe Vosganian să piardă ocazia de a fi senator și din mandatul 2000-2004, căci Convenția a pierdut dezastruos alegerile. Din nou senator în 2004, în 2008, în 2012, Vosganian a devenit o prezență constantă pe scena politicii românești din ultimii 25 de ani. Ministru al economiei și comerțului în decembrie 2006, al economiei și finanțelor în 2007, al economiei între decembrie 2012 și octombrie 2013 au fost punctele culminante ale carierei sale politice.

Răfuiala cu Băsescu
De fapt, vârful carierei ar fi putut fi funcția de comisar european, la care România avea dreptul odată cu intrarea în UE. În 2006, a fost propus drept comisar. Aproape toată lumea îl susținea, dar a existat o mică obiecție din partea taman a șefului statului, Traian Băsescu, care a zis că de ce tocmai Varujan comisar, când el și cu fosta Securitate, mă înțelegeți… CNAS avea să-i dea certificate de bună purtare armeanului, dar era prea târziu. Băsescu îl făcuse șah-mat din vorbe. Varujan i-a devenit dușman de moarte și avea să fie mai mult decât activ în tentativele eșuate de demitere a lui Băsescu prin referendum.

De unde i se trage
Funcția de ministru avea să-i aducă de altfel și belelele pe care le are acum pe cap. Nu l-a pus nimeni, dar s-a dat peste cap în 2006 să rezolve livrarea de gaz ieftin către firma lui Ioan Niculae. Senatorul Vosganian zice că a făcut-o dezinteresat, să ajute 1.000 de oameni să-și păstreze locul de muncă. Mda, doar că procurorii au calculat un prejudiciu de 367 milioane de lei, reprezentând pierderi ale Romgaz, care a dat gazul mai ieftin și pierderi ale bugetului de stat care a încasat impozite și TVA mai mici. De prejudiciul ăsta se plăteau 1.000 de ajutoare de șomaj vreo 30 de ani. Ceea ce e o problemă.

Fire artistică
Cariera politică e doar una din fațetele personalității complexe a armeanului. Se știe mai puțin că e poliglot, că vorbește fluent armeana, franceza, engleza, italiana și spaniola. Se știe însă bine că scrie. Cam orice: studii economice, nuvele, poezie. Are peste 500 de articole, studii și eseuri publicate, bașca vreo câteva volume. Înclinația spre arte s-ar putea să se datoreze nevesti-sii, care e muzicolog. Cert e că activitatea literară i-a adus lui Vosganian inclusiv un premiu al Academiei, pentru dezvoltarea științei și culturii, plus două titluri de doctor honoris causa, ceea ce să recunoaștem că nu e chiar de ici, de colo. Dacă-l întrebi, s-ar lăuda și cu două propuneri la premiul Nobel pentru literatură, anul ăsta și anul trecut. Nu-i contestăm talentul, mai ales că, de regulă, critica îi este favorabilă. Dar când una din propunerile la Nobel vine din partea Uniunii Scriitorilor din România, unde e prim-vicepreședinte de vreo 10 ani, iar a doua din partea Uniunii Scriitorilor din Armenia, parcă am bănui o mică doză de subiectivism.

Capăt de drum?
Preocupările artistice îl umanizează, într-adevăr. Însă, marea întrebare în cazul său se leagă, evident, de presupusele probleme pe care le-ar avea cu justiţia. Dacă acestea se confirmă, putem asista la sfârşitul carierei publice a lui Varujan Vosganian, parlamentar al României în 21 din ultimii 25 de ani.

Venituri babane, avere pe sponci
Una peste alta, activitatea politică și literară l-a făcut un om destul de înstărit. În 2013, a avut venituri de 120.611 lei, la care s-au adăugat cele ale nevestei, de 38.159 lei. Asta, doar din leafă. Partea de creație, adică drepturile de autor au mai adus familiei 26.400 de lei. Faptul că a fost revoluționar în ’89, chiar dacă nu l-a împușcat nimeni, a mai însemnat 21.600 lei. Bani pe care susține că i-a donat în totalitate. Nu spune cui, dar firesc ar fi să fie vorba de o organizație a comunității armene. Oricum, și economiile sunt rezonabile, după 25 de ani de politică și literatură, deși unii au strâns mult mai mult. Vosganian are puși deoparte 7.545 de euro și 155.000 de lei. E drept, și datorii are destule: 130.000 de euro, plătibili până în 2032. E drept, la o adică, banca nu poate să-i vândă decât boii de la bcicletă. Pe numele lui are doar un teren de 125 mp în Voluntari. Casa de pe el, un apartament în București și o casă în Coțofenești sunt pe numele soției. Nu degeaba e economist. Dar tot ne întrebăm: dom’le, ești senatorul nostru de 20 de ani și nici măcar o garsonieră nu ți-ai luat în Iași? Sau măcar o casă bătrânească prin colegiul pe care îl reprezinți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *